România înregistrează în ultima săptămână o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. Un copil în vârstă de opt luni a pierit din cauza acestei boli contagioase, iar alte aproape 600 de persoane s-au îmbolnăvit.
Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. Un copil de opt luni a murit
Un bebeluș de opt luni din Iași a decedat, iar aproape 600 de persoane au fost diagnosticate cu rujeolă în această săptămână, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică. Cele mai multe cazuri, peste 2.000, au fost raportate în județul Brașov.
„În perioada 01.01.2023 – 30.06.2024, în România au fost notificate 20 035 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 19 decese (5 în Municipiul Bucureşti, 4 în judeţul Braşov, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în judeţul Mureş, 1 în judeţul Sibiu, 1 în judeţul Buzău, 1 în judeţul Constanţa şi 1 în judeţul Iaşi)”, a transmis INSP pe 2 iulie.
19 persoane au murit din cauza acestei afecțiuni
Al 19-lea deces (județul Iași) a fost raportat la un copil de sex masculin în vârstă de 8 luni, neeligibil pentru vaccinarea cu ROR. Copilul a fost în contact cu mama și fratele său, ambii nevaccinați cu ROR și prezentând simptome de rujeolă. Conform specialiștilor, în perioada 06.12.2023-30.06.2024, conform datelor din RENV, au fost administrate 187.976 de doze de vaccin ROR, dintre care 31.138 de doze au fost utilizate pentru copii cu vârste între 9 și 11 luni.
România se numără printre primele cinci țări europene cu cele mai multe cazuri de rujeolă. În fruntea clasamentului se află Kazahstan, cu 35.292 de cazuri, urmat de Azerbaidjan, cu 28.855 de cazuri, Rusia, cu 18.977 de cazuri și Kîrgîzstan, cu 14.472 de cazuri.
Creșterea cazurilor de rujeolă, cauzată de lipsa vaccinării
Directorul medical al Institutului Matei Balș, doctorul Adrian Marinescu, a remarcat că problemele legate de rujeolă anticipa încă de la finalul lunii aprilie că situația cazurilor de rujeolă se va amplifica. Principalul motiv al acestei situații fiind, potrivit medicului, lipsa de vaccinare la nivelul populației.
„Am avut și persoane de peste 50 de ani. Acești pacienți, în momentul în care au și boli cronice, sunt expuși riscului de a face o formă severă și de a avea complicații majore.
Categoric că lipsa de vaccinare, de protecție la nivelul populației, este cauza principală. Rujeola nu e o boală de sezon și nu va fi o boală de sezon și putem să avem mereu probleme în condițiile în care nu creștem această protecție. Lucrurile pot oricând să repete”, a declarat acesta pentru antena3.ro.