Pentru a salva fondul public de pensii şi din cauza numărului de pensionari considerat prea mare, guvernanţii iau în calcul creşterea vârstei de pensionare, la 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bârbaţi, de la 1 ianuarie 2014.
Intenţia guvernului are la bază şi analiza Comisiei Europene care arată că populaţia României este din ce în ce mai îmbătrânită, iar numărul cotizanţilor la sistemul public scade dramatic de la o lună la alta, raportul cotizanţi-pensionari ajungând de la 3,43 în 1990 la numai 0,79 în 2003.
Acelaşi raport, citat de RTV, indică faptul că, în 2007, doar 59 % din populaţia României avea un loc de muncă, inferior mediei europene de 65 %.
Numărul pensionarilor din România a înregistrat această creştere şi pentru că mulţi dintre angajaţi au decis să recurgă la pensionarea anticipată. Astfel s-a ajuns ca, în perioada 1990-2000 numărul pensionarilor să crească cu 80%.
Acesta este motivul pentru care Executivul a adoptat o serie de măsuri în vederea salvării fondului public de pensii, printre acestea, cele mai importante fiind creşterea vârstei de pensionare şi mărirea stagiului minim de cotizare pentru fondul de pensii de la 10 la 15 ani.