Cresc jafurile asupra unităților bancare. Se cer măsuri de securitate sporite în cazul operațiunilor cu numerar

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un atac sub ameninţarea armei a avut loc, marţi seară, la o sucursală a unei bănci din municipiul Călăraşi. Un bărbat a intrat în sediul băncii, singur, a scos de sub geaca pe care o purta un pistol şi a cerut bani.

În acest context, Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România (ANERSFR) transmite că  se înregistrează un trend crescător a jafurilor în mediul bancar, acestea fiind cunoscute ca posesoare de volume ridicate de cash, chiar dacă nu mai este reală deținerea de sume importante.

Se cer măsuri de securitate sporite

Consiliul Director  mai avertizează avertizează cu privire la creșterea riscurilor asupra operațiunilor cu numerar și necesitatea de revizuire/actualizare a măsurilor de securitate sau instruirea adecvată a operatorilor de cash.

„În perioada sărbătorilor cresc tentațiile obținerii de venituri mari obținute rapid prin comiterea de infracțiuni. Personalul care derulează operațiuni cu numerar trebuie să fie instruit și mult mai vigilent pe timpul operațiunilor, astfel încât plățile și depozitarea să fie făcută fără expunerea la vedere sau în sertare neasigurate.

Studiile de specialitate indică faptul că perioadele de la deschiderea, respectiv închiderea agențiilor, când se fac procesări și transferuri interne, sunt cele mai propice producerii jafurilor, iar controlul acestor riscuri se fac prin implementare măsurilor de securitate adecvate și eficiente ca pot reduce consecințele de vătămare a angajaților sau prejudiciile importante”, se arată în comunicatul ANERSFR.

Reprezentanții ANERSFR au mai transmis că, din analiza înregistrărilor video apărute pe rețeaua de Facebook, în cazul de la Călărași, se desprinde o vădită neglijență a angajaților băncii prin nerespectarea procedurilor de securitate privind operațiunilor de numărare cu ușa deschisă și lăsarea sertarelor de păstrare a sumelor de valută și lei neasigurate: „Recomandăm responsabililor de securitate din rețelele bancare să aloce preocupări majore în această perioadă pentru instruirea și controlul respectării procedurilor de securitate și să-și revizuiască analizele de risc pentru o reală minimizare a riscurilor de securitate fizică”.