Produsele trebuie sa contina semne distinctive care sa indice daca protectia este pentru ambele tipuri de ultraviolete.
Pentru a va proteja pielea de soare este bine sa folositi produse care va apara atat impotriva radiatiilor ultraviolete de tip A, cat si impotriva celor de tip B. Primele va imbatranesc pielea si va pot deregla sistemul imunitar. Celelalte va pot provoca arsuri solare.
Deoarece multe produse de protectie solara nu sunt etichetate corect, Departamentul de Sanatate si Protectia Consumatorului, din cadrul Comisiei Europene, intentioneaza sa schimbe modalitatile de etichetare pana in 2008. O parte din schimbari se vor produce chiar vara aceasta.
Se interzice termenul de „protectie totala”
Recomandarile Comisiei tin de introducerea unui nou logo (produsele care protejeaza impotriva ambelor tipuri de radiatii trebuie sa contina un semn distinctiv standardizat care indica protectia minima impotriva UVA) si interzicerea unor termeni ce induc in eroare, de tipul „ecran solar total”, „protectie totala”.
Potrivit expertilor, niciun produs care apara de soare nu poate asigura o protectie deplina impotriva radiatiilor UV. „Consumatorii au nevoie de informatii clare, pe baza carora sa poata alege produsele”, a declarat Meglena Kuneva, comisarul pentru protectia consumatorului.
Cantitatea recomandata: sase lingurite de crema
Reprezentantii Departamentului de Sanatate din cadrul Comisiei Europene sunt de parere ca ar trebui folositi o serie de termeni standardizati, cum ar fi „protectie scazuta”, „medie” sau „ridicata”, alaturi de mentionarea factorului de protectie solara (SPF), astfel incat cumparatorii sa se orienteze mai usor atunci cand aleg un produs de acest gen. „Daca produsele asigura protectie doar impotriva radatiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranta. Radiatiile periculoase de tip UVA pot ajunge la piele”, precizeaza expertii.
Pentru o protectie solara totala este importanta si folosirea corecta a produselor, atrag atentia specialistii. Crema trebuie aplicata in cantitati suficiente, cam sase lingurite de crema de protectie solara pentru un corp de adult. In prezent, oamenii folosesc, de obicei, doar jumatate din aceasta cantitate.
La fel de important este ca oamenii sa reaplice crema dupa inot sau dupa ce s-au sters cu prosopul, subliniaza expertii. Alaturi de recomandarile privind folosirea cosmeticelor pentru soare, expertii UE amintesc ca trebuie scurtat timpul expunerilor la soare si folosite palariile si ochelarii de soare.
RECOMANDARI
Protejati-va si in lipsa soarelui > 90% din radiatiile solare pot patrunde printre nori; este important sa va protejati chiar si intr-o zi noroasa de vara;
> Apa protejeaza foarte putin de razele soarelui, asadar este important sa aveti crema pe corp, chiar si atunci cand faceti baie in mare; la o adancime de 1,5 metri razele soarelui sunt in proportie de 40% la fel de periculoase ca pe uscat. La suprafata apei se reflecta radiatiile solare, iar fata si partile corpului de la brau in sus pot fi puse in pericol;
> Riscul de a face cancer de piele este crescut in special pentru bebelusi si copii de pana in 2-3 ani;
> In Europa, o regiune unde predomina oamenii cu pielea deschisa, cele mai multe cancere de piele au drept cauza arsurile solare. In fiecare an sunt diagnosticate 3,2 milioane de cazuri noi.