Creierul uman continuă să-i uimească pe oamenii de știință. De ce sunt capabili neuronii

Neuralink Sursă foto: Unsplash

Studiul de la Universitatea din Basel a constatat că o singură amintire este codificată în cel puțin trei „copii” paralele în hipocampus. Ceea ce permite creierului să le stocheze, să le modifice și să le șteargă în timp. Recent, cercetătorii de la Universitatea din Basel din Elveția au efectuat un studiu pe creierul de șoarece pentru a determina modul în care creierul creează, stochează și modifică amintirile.

Prin cercetările lor, echipa a descoperit că centrul de creare a memoriei din creier conține cel puțin trei grupuri de neuroni. Fiecare dintre acestea crează și stochează amintiri în moduri diferite. Cercetătorii au descoperit că fiecare memorie nouă este codificată în creier de cel puțin trei ori în „copii” diferite în aceste grupuri de neuroni. Această cercetare este prima care identifică acest mecanism de creare a memoriei. Iar concluziile sale sunt promițătoare pentru cercetările viitoare.

Creierul uman continuă să surprindă

La Universitatea din Basel din Elveția, profesorul Flavio Donato și echipa sa au studiat creierele șoarecilor pentru a explora modul în care creierul creează și stochează amintirile. Echipa sa a descoperit că o singură amintire este stocată de trei clase diferite de neuroni în hipocampus. Adică o regiune a creierului responsabilă de învățare și de crearea memoriei. Fiecare dintre aceste grupuri apare într-un stadiu diferit al dezvoltării embrionare.

Primul grup de neuroni se numește neuroni „născuți devreme”. Acești neuroni fac o „copie” de memorie care la început este prea slabă pentru a fi accesată de creier. Dar care devine din ce în ce mai puternică în timp. În schimb, neuronii „născuți târziu” creează „copii” puternice ale amintirilor care se estompează în timp. În cele din urmă, aceste amintiri pot deveni inaccesibile pentru creier.

Apoi, există o zonă de mijloc. Acești neuroni din stadiul mediu creează copii stabile ale amintirilor. Amintiri care nu sunt la fel de ușor de uitat sau la fel de greu de accesat după ce au fost create.

Amintirile oamenilor

În creier, amintirile codificate în neuronii din stadiul târziu sunt de obicei mai maleabile. Și sunt mai susceptibile de a se schimba pe măsură ce trece timpul. Amintirea unui eveniment imediat după ce s-a întâmplat activează memoria din neuronii din stadiul târziu și integrează informații noi în memoria originală.

În schimb, rememorarea aceluiași eveniment pe o perioadă lungă de timp activează neuronii din stadiul incipient. Asta fără a modifica memoria în mod semnificativ. „Modul dinamic în care amintirile sunt stocate în creier este o dovadă a plasticității creierului. Care stă la baza capacității sale enorme de memorare”, a declarat Vilde Kveim. Acesta este unul dintre autorii studiului publicat în Science, scrie allthatsinteresting.com.