Evenimentul Zilei > Economie > Credite garantate de stat pentru Tarom și Blue Air. Soluția Guvernului pentru cele două companii
Credite garantate de stat pentru Tarom și Blue Air. Soluția Guvernului pentru cele două companii

Credite garantate de stat pentru Tarom și Blue Air. Soluția Guvernului pentru cele două companii

Companiile aeriene Tarom și Blue Air ar putea beneficia de credite cu garanții de stat pentru a compensa lipsa de lichidități cauzată de pandemia de coronavirus.

Autorităţile analizează posibilitatea de a acorda companiilor TAROM şi Blue Air credite cu garanţii de stat care să compenseze lipsa de lichidităţi, a anunțat Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, într-un comunicat de presă.

Decizia urmează să fie luată după ce premierul Ludovic Orban și miniștrii Transporturilor, Lucian Bode, și al Finanțelor Publice, Florin Cîțu s-au întâlnit cu reprezentanții celor două companii. Consultările au avut ca subiect identificarea celor mai bune soluţii şi a paşilor de urmat pentru susţinerea financiară a celor doi operatori de curse aeriene regulate, în contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

„Concret, analizăm posibilitatea acordării unor credite cu garanţii de stat care să compenseze lipsa de lichidităţi generată de pandemia COVID-19”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Transporturilor.

În cursul lunii aprilie, Guvernul a aprobat, prin Memorandum, acordarea unor ajutoare de stat companiilor aeriene Tarom şi Blue Air pentru acoperirea pierderilor generate de reducerea semnificativă a cererii de trafic aerian pe perioada pandemiei COVID-19. În cursul aceleiaşi luni, Ministerul Transporturilor a depus la Comisia Europeană prenotificarea pentru autorizarea măsurii de ajutor de stat.

Reprezentanții Tarom au prezentat planul de restructurare, care urmează să fie trimis în cursul lunii august spre aprobare Directoratului de Competitivitate al Comisiei Europene. În baza acestui plan, ajutorul de salvare acordat Tarom în cursul lunii februarie a.c. se va transforma într-un ajutor de restructurare.

„În cadrul întâlnirii au fost stabilite acţiunile concrete care vor fi întreprinse de MTIC şi MFP în perioada imediat următoare, astfel încât procedura de notificare la Comisia Europeană a celor două ajutoare de stat să fie finalizată până la sfârşitul lunii iulie, ceea ce va permite declanşarea procedurilor legale pentru accesarea ajutoarelor şi asigurarea fondurilor necesare pentru ca TAROM şi Blue Air să traverseze perioada de criză din sectorul transporturilor aeriene”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, accesarea acestor ajutoare de stat se va face doar după ce demersul va fi aprobat în prealabil de Comisia Europeană.


Când se măresc alocațiile? Anunțul așteptat de milioane de copii și părinți

Statul ar putea deveni acționar la Blue Air. La schimb ar putea oferi ajutor financiar

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: