Credințe populare legat de Sfântul Dimitrie. Focul lui Sumedru purificator pentru cei care îl sar

Credințe populare legat de Sfântul Dimitrie. Focul lui Sumedru purificator pentru cei care îl sar Sursa foto: doxologia

Sfântul Dimitrie vine cu foarte multe binecuvântări în credința populară. Cei care sar focul din ajunul sărbătorii vor fi feriți de boli tot anul.

Foarte multe superstiții și mituri se leagă de numele Sântului Dimitrie. Una dintre ele are legătură cu focul din ajunul Sărbătorii Sfântului Dimitrie, supranumit focul lui Sumedru. Se spune că e bine ca cei mici e bine să-l sară ca să fie tot anul sănătoși. Și cei care vor să se căsătorească se spune că este bine să-l sară.

În credința poplar se spune că de fapt rolul acestui foc este de a le oferi căldură morților și de a feri gospodăria de fiarele sălbatice și de boli. De asemenea, tăciunii stinși sunt luați de către gospodine și aruncați în livadă și grădini pentru a da putere pământului să rodească. Totodată ziua de Sfântul Dimitrie este cea în care ciobanii află cum va fi iarna.

Testul este un simplu. Ciobanii își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă oaia este neagră atunci iarna va fi bună, dacă oaia este alba, iarna va fi una aspră, potrivit credințelor populare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot din această categorie este și urmăritul mersului oilor. Dacă în dimineața de Sfântul Dimitrie, se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarnă va fi grea, dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarnă va fi ușoară.

Superstiții de Sfântul Dimitrie

Se spune că nu e bine să folosiți pieptănul de Sfântul Dimitrie. În caz contrar ați atrage primejdii și necazuri. În Bucovina nu trebuie semănat usturoiul în această zi pentru a nu atrage pagubă.

Iar cine are datorii, ar fi bine să le plătească până la această sărbătoare pentru a-i merge bine anul viitor. Pentru sufletele celor morți femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. Se mai împarte în anumite zone ale țării și colivă.

Tot acum se taie și coama cailor tineri până în trei ani pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă. În Oltenia, tradiția spune că dacă respecți toate tradițiile atunci veți fi ocrototiți de toate necazurile.