Credincioşii sărbătoresc Înălţarea Domnului

La 40 de zile de la Paşte, credincioşii sărbătoresc, astăzi, Înălţarea Domnului, zi în care în toate bisericile, mănăstirile şi catedrale ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii români, potrivit Patriarhiei Române.

Ispasul, aşa cum este denumit praznicul în popor, marchează încheierea sărbătorilor pascale.

Potrivit Faptelor Apostolilor, după Înviere, Isus s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor, de pe muntele Eleonului (Măslinilor) din Betania. Isus a învins moartea şi a început altă viaţă alături de Dumnezeu.

Tot această zi mai este numită, conform tradiţiei populare, Paştele Cailor. Se crede că, datorită abundenţei vegetaţiei din această lună, aceasta este singura zi din an în care caii se satură de păscut iarbă. Aceasta era ziua soroacelor, a termenelor limită când expirau înţelegerile sau afacerile. Cu timpul, denumirea a căpătat un caracter peiorativ: zicala - la Paştele Cailor - înseamnă a nu înapoia ceea ce ai împrumutat, a nu te ţine de cuvânt, a amâna la nesfârşit.

Capii BOR, la Neamţ

De sărbătoarea Înălţării Domnului, mii de oameni au venit la Mănăstirea Neamţ pentru a participa la slujba de canonizare a nouă părinţi cuvioşi care au trăit acum câteva sute de ani. Canonizarea va avea loc chiar în ziua hramului aşezământului monahal. La eveniment va fi prezent Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României şi mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan.

Comemorarea eroilor neamului

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească. Totodată, Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, Ziua Eroilor, potrivit tradiţiei, ca Sărbătoare Naţională a românilor, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

În mesajul transmis cu această ocazie, Patriarhul Daniel a spus că în această zi "se cuvine ca mormintele eroilor şi martirilor noştri să nu rămână fără lumânări şi fără flori prin care ne exprimăm recunoştinţa şi iubirea rugăciunii mai tare decât moartea, adică legătura neîntreruptă cu cei care şi-au dăruit viaţa lor în trecut pentru existenţa noastră de astăzi".

(10:25)