Sute de credincioși și preoți din județul Constanța au donat sânge în urma deciziei Arhiepiscopiei Tomisului de a se implica în criza de sânge cu care se confruntă județul, încheind un protocol cu Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța. La ultima acțiune, organizată la Căminul Cultural din satul Urluia, au participat cel puțin 70 de credincioși din localitățile din sudul județului.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța (CRTS) și Arhiepiscopia Tomisului au organizat, ieri, o acțiune de donare de sânge în satul Urluia, pentru zona Adamclisi, în sudul județului. “Cel puțin 70 de credincioși au răspuns îndemnului de a-și ajuta aproapele”, spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu. Acțiunea, care s-a încheiat seara, târziu, până la plecarea ultimului donator, a fost coordonată de preoții Ionuț Manolache din Ion Corvin, Marius Stan din Șipote, Ștefan Corleancă din Adamclisi, Siminel Geageac din Cetatea și Girel Marian din Pietreni, împreună cu reprezentanții CRTS. Cea care a luat legătura din timp cu preoții din zonă a fost maica Nectaria, care participă la toate acțiunile sociale ale Arhiepiscopiei Tomisului.
După ce anul trecut, Arhiepiscopia Tomisului a organizat câteva acțiuni de donare, la care au răspuns aproape 250 de credincioși, anul acesta în luna martie s-a oficializat parteneriatul cu Centrul Regional de Tranfuzii Sanguine Constanța prin încheierea unui protocol de colaborare. De atunci, cu ajutorul preoților din întregul județ au fost organizate cel puțin 10 acțiuni de donare de sânge la care au participat sute de credincioși. „A iubi pe semenii noștri este o poruncă dumnezeiască. Noi, cei ce suntem mai puternici, mai sănătoși, trebuie să contribuim la sănătatea celor mai slabi, mai fragili. Este un lucru minunat. Sângele se regenerează. Dăruind, ne rămâne și nouă, îl redobândim, dar marele câștig este că îl oferim altora și oferirea sângelui este un semn de iubire, de solidaritate umană, de dragoste între noi. Cred că nimeni nu se îndoiește că acest lucru este plăcut lui Dumnezeu, este o împlinire a poruncilor Sale și este o bucurie pentru noi să fim folositori semenilor noștri”, a declarat, la încheierea protocolului, IPS Teodosie.
Directorul CRTS Constanța, Alina-Mirela Dobrotă, este mulțumită de colaborarea cu Arhiepiscopia Tomisului, considerând că implicarea Bisericii este indispensabilă. „Am constatat pe parcursul anilor că populația acestui județ nu mai este sensibilă, așa cum se întâmpla cu mulți ani în urmă, la nevoile membrilor comunității, la nevoile oamenilor bolnavi. Toți trăim schimbările din societate, toți trăim schimbările omului din zilele noastre: dezvoltarea abordării meschine, dezvoltarea unor practici egoiste. Dar sunt convinsă că există foarte mulți oameni buni, să avem șansa să-i întâlnim!… Bisericile adună sub acoperișul lor milioane de oameni, iar dumneavoastră sunteți mesagerii unei vieți pline de empatie, de altruism. Sperăm, cu ajutorul dumneavoastră,ca oamenii să înțeleagă că a dona sânge este o datorie creștinească. Sperăm ca ei să înțeleagă faptul că donarea este o formă de sacrificiu, fiind în viață. Oferind acel sânge sau niște celule din sângele său, sănătatea nu este afectată, dar poate oferi viață”, a mulțumit, Alina Dobrotă, arhiepiscopului Teodosie, al Tomisului.