„Credeam că sunt morți. Nu au mai ajuns înapoi”: Doi luptători americani capturați de Rusia în Ucraina.

„Credeam că sunt morți. Nu au mai ajuns înapoi”: Doi luptători americani capturați de Rusia în Ucraina. Sursă: Oleg Doroshenko | Dreamstime.com

Doi voluntari americani care luptau în Ucraina se pare că au fost capturați de Rusia, săptămâna trecută, au declarat mai multe surse pentru Rolling Stone.

Ambii bărbați sunt veterani militari americani și s-au oferit voluntari să lupte cu Forța Internațională de Apărare Teritorială a Ucrainei, sau cu „legiunea străină”, cum se mai numește grupul, potrivit surselor.

Un voluntar străin care servește în unitatea pe care o însoțeau cei doi americani a oferit detalii despre incidentul care a dus la capturarea lor în timpul unei bătălii de lângă Harkov, în nord-estul Ucrainei, pe 9 iunie. Voluntarul a vorbit cu Rolling Stone, cu condiția ca numele și naționalitatea lui să nu fie dezvăluite. „Echipa noastră a fost izolată și a ajuns să lupte împotriva artileriei, tancurilor și vehiculelor blindate”, spune luptătorul străin.

Cum ar fi fost capturați

O parte a echipei s-a angajat în luptă cu un BMP cu un RPG-22 – un lansator de rachete anti-blindate ușoare – într-un efort de a încetini înaintarea rușilor, dar tancul inamicilor care a venit din spate a tras asupra poziției americanilor, a declarat sursa pentru Rolling Stone.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi credeam că sunt morți”, își amintește voluntarul. „Echipa noastră a pierdut contactul înainte să putem fi depășiți. Ei [cei doi americani] nu s-au întors niciodată la bazele ucrainene”.

Videoclipul luptei de pe 9 iunie, realizat de echipa de voluntari străini, arată o bătălie intensă într-o zonă dens împădurită.

A doua zi după confruntare, spune voluntarul, un ofițer de informații ucrainean a informat unitatea că datele interceptate de la ruși arătau că doi americani au fost capturați în apropiere de Harkov.

Familiile bărbaților au fost informate de un membru al grupului de voluntari, iar guvernul SUA este la curent cu situația, mai spune voluntarul.

Cine sunt cei doi americani

The U.K. Telegraph a fost primul canal care i-a identificat pe cei doi americani: ei sunt Alexander Drueke, 39 de ani, și Andy Huynh, 27 de ani. Voluntarul străin, care inițial avea să furnizeze doar poreclele de soldați ale americanilor, le-a confirmat identitatea odată ce informația a făcută publică.

Drueke – care folosește indicativul „Bama” – a fost un luptător al Armatei SUA vreme de 12 ani , în timp ce Huynh – care folosește indicativul „Hate” (engl. ură) – a luptat patru ani în Marina SUA, mai spune voluntarul.

Într-un e-mail către Rolling Stone, un purtător de cuvânt al Armatei a confirmat că Drueke a servit în Rezerva Armatei din septembrie 2002 până în octombrie 2014 ca specialist în operațiuni chimice, completându-și serviciul până la gradul de sergent de stat major. Drueke a servit pe front de două ori, o dată în Kuweit, din decembrie 2004 până în decembrie 2005, și a doua oară în Irak, din noiembrie 2008 până în iulie 2009. Marina nu a răspuns la o solicitare de precizare a serviciului lui Huynh.

Ce se știe până acum

Familia a spus că mama lui Drueke „a primit un apel telefonic de la un alt membru al plutonului la prima oră, luni, 13 iunie, pentru a o informa despre luptă și despre căutarea celor doi americani dispăruți”.

„Echipele de recunoaștere și dronele nu au găsit indicii despre Drueke sau celălalt american”, se arată în comunicat.

„Acest lucru ar putea însemna că se ascund sau ar putea însemna că au fost capturați”, a spus mama lui Drueke, Bunny, citată de publicație.

După ce a fost informată despre interceptările serviciilor de informații, echipa Forțelor de Apărare Teritorială nu a primit alte detalii de la oficialii ucraineni sau americani. „A trecut o săptămână”, spune voluntarul. „Cine știe ce fac rușii?”

Un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării a spus doar că nu poate nici confirma, nici infirma în acest moment. Iar o sursă separată a guvernului american, care avea cunoștință despre incident, a confirmat că Washingtonul încearcă să îi localizeze pe cei doi bărbați și, dacă sunt într-adevăr în viață și în mâinile Rusiei, încearcă să le asigure eliberarea. Cu toate acestea, a avertizat sursa, Moscova ar avea puține motive să negocieze eliberarea rapidă a oricărui prizonier american.

În primele săptămâni de conflict, un purtător de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov, a declarat pentru agenția de presă de stat TASS că „mercenarii” străini capturați în timpul luptelor cu Ucraina nu vor fi tratați ca prizonieri de război, spunând că „în cel mai bun caz, se pot aștepta să fie urmăriți penal ca infractori”.

Ministerul de Externe al Rusiei nu a răspuns unei solicitări de informații despre situația celor doi americani, dar la televiziunea de stat rusă au existat deja discuții că cei doi americani ar putea risca pedeapsa cu moartea.