Un bărbat în vârstă de 63 de ani credea că are ficatul „sănătos tun”, asta până acum trei săptămâni, când s-a adresat unui serviciu de gastroenterologie, din cauza unei anemii severe și a unei scăderi în greutate.
În urma evaluărilor medicale, s-a descoperit că are o tumoră uriașă la ficat, care pe data de 4 iulie a fost extirpată cu succes. Intervenția chirurgicală a avut loc la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București și a durat aproximativ șapte ore. Tumora cântărea nu mai puțin de 4,7 kg și avea o dimensiune de 23/ 20 cm.
Operația a fost realizată de o echipă condusă de Colonel medic dr Liviu Mosoia – Plăviciosu, medic primar Chirurgie generală și specializare în Chirurgia hepatică și Transplant. Procedura a fost complexă, din pricina dimensiunii tumorii, care nu a permis mobilizarea ficatului în operațiile standard. „Secţionarea ţesutului hepatic s-a realizat după ridicarea ficatului de pe faţa anterioară a venei cave inferioare cu ajutorul unei benzi, manevră ce a permis controlul vascular profund şi secţionarea anatomică a ficatului, ulterior putându-se elibera tumora de organele abdominale din jur şi îndepartarea acesteia din cavitatea abdominală”, precizează Spitalul Militar prin intermediul unui comunicat de presă.
Evoluția post operatorie a fost foarte bună, iar pacientul, care mai suferă de diabet zaharat de tip II și hipertensiune arterială, a fost externat pe data de 12 iulie. Această tumoră-gigant a fost cea mai mare din cele trei operate în acest an la „Carol Davila”, de aceeași echipă medicală. Având în vedere cazurile extreme din ultima vreme, dr. Liviu Mosoia – Plăviciosu subliniază necesitatea controalelor periodice pentru pacienții cu probleme hepatice cronice cunoscute (ex: hepatite, ciroze). Astfel, o simplă ecografie abdominală efectuată la 12 luni poate salva o viață.