Profesorul Andrew Brooks, de la Universitatea Rutgers, creatorul primului test rapid din salivă pentru depistarea coronavirusului, a murit.
Creatorul primului test rapid pentru COVID-19 a murit. Andrew Brooks avea 51 de ani și ar fi suferit un atac de cord, după cum a anunțat sora sa, Janet Green, citată de CNN. Acesta a murit pe 23 ianuarie.
În aprilie 2020, când testele pentru Covid-19 erau rare și rezultatele se obțineau greu, dr. Brooks a primit aprobarea de urgență a Administrației pentru Alimente și Medicamente pentru tehnica sa, care promitea să crească radical viteza și siguranța procesului de testare.
Creatorul primului test rapid pentru COVID-19 a murit
„În loc să aveți un tampon nazo- sau orofaringian care este plasat în nas sau adânc în gât, trebuie pur și simplu pusă salivă într-un tub”, a spus el pentru Bill Hemmer de la Fox News. „Nu necesită colectarea de către un lucrător medical”, mai preciza profesorul Andrew Brooks.
În cele 10 luni de când Brooks a primit aprobarea, lucrătorii din domeniul sănătății au efectuat mai mult de patru milioane de teste folosind metoda sa. Aceasta rămâne unul dintre cele mai fiabile mijloace de a determina dacă cineva are coronavirus.
Testul antigen este cel mai nou tip de testare
Acum, la aproape un an de la izbucnirea pandemiei și în Romțnia, testul antigen este cel mai nou tip de testare. Și, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte. Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii.
Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Testul este de uz profesional. Asta înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat.
„Art. 15 din Hotarârea de Guvern nr. 798 / 2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro reglementează că în cazul acestor teste, în scopul aplicării marcajului CE, producătorul trebuie să urmeze procedura menţionată în anexa nr. 3 şi să emită declaraţia de conformitate CE înainte de introducerea pe piaţă a dispozitivelor. Produsele sunt introduse pe piață în baza declarației de conformitate dată de producător”, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului din România.