Titus Munteanu este unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de televiziune şi creator de vedete. A descoperit o serie de talente şi întreaga lui carieră e legată de show-uri TV. Aflaţi ce părere are experimentatul realizator despre programele actuale ale staţiilor TV.
La câţiva ani după Revoluţie, publicul român era cucerit de un program cu tineri talentaţi, realizat într-o manieră diferită faţă de orice i se oferise până atunci - „Şcoala vedetelor“.
Emisiunea, realizată după un concept original, a fost pilotul de încercare pentru ce avea să urmeze peste ani, când au apărut bine-cunoscutele „Popstar“, „Megastar“ şi altele. Premiat cu „Trandafirul de argint“ la Montreux, Elveţia, cel mai mare festival de televiziune din lume, programul a constituit rampa de lansare pentru o nouă generaţie de artişti.
De la an la an, oferta televizunilor româneşti în materie de divertisment devine din ce în ce mai bogată, însă, în viziunea lui Titus Munteanu, multe dintre producţii nu trec „examenul calităţii“.
„Peste tot există vedete“
„Vedete există“, spune experimentatul om de televiziune, însă „trebuie să ştii să le foloseşti. Aici intervine flerul realizatorului, al regizorului, dar trebuie să cauţi. Eu am mai spus: peste tot există vedete, trebuie doar să le găseşti, să te duci să cauţi în diferite facultăţi, să stai de vorbă cu oamenii mai mult, trebuie să «pierzi» puţin timp. Se pot găsi, vedetele există“.
Reţeta succesului nu este completă fără un program adecvat în care vedeta să fie încadrată, iar acest lucru nu este întotdeauna facil, pentru că producţiile bune sunt greu de găsit. „Unui proiect de divertisment trebuie să-i dai o formă cât mai atractivă, ca să fie competitiv. De multe ori, se apelează la formate internaţionale, care sunt deja verificate.“ Într-un astfel de context a apărut în peisajul românesc cea mai longevivă emisiune de divertisment din România, „Surprize, Surprize“.
„În perioada în care am fost director al TVR 1, m-am izbit de problema lipsei de oferte tentante. Am făcut o cerere de ofertă, n-au venit producţiile pe care le aşteptam şi atunci am vorbit cu Lazarov. Prima dată am făcut o cerere internă în televiziune şi nu mi-a convenit ce am primit. Când am văzut că nu primesc ce vreau şi trebuia să vin cu nişte producţii tari, am apelat la formatul internaţional.“
Într-un moment în care vedetele apar şi dispar peste noapte, Titus Munteanu creionează un portret al personalităţii care să cucerească publicul, asaltat din ce în ce mai mult de apariţii „stridente“.
Portret de vedetă
„O vedetă adevărată trebuie să aibă cam de toate. Trebuie să arate bine, să fie şarmantă, să fie plăcută, dezinvoltă şi să aibă cuvintele în gură. De obicei, e o problemă cu improvizaţia, mai ales când ai o emisiune în direct. Un prezentator poate să fie şi de ieri în televiziune. Dacă persoana respectivă e charismatică, dacă are ceva de spus sau nu - despre asta îţi dai seama după ani de experienţă. Eu am căutat mult o prezentatoare când am făcut „Şcoala vedetelor“ până am găsit-o pe Dana Mladin. La noi nu există o «şcoală de prezentatori».“
A observat ochiul format al cunoscutului realizator de televizune o nouă vedetă la orizont?
„În ultimul timp, nu mi-a atras atenţia nici o tânără vedetă de pe piaţă şi mă refer în principal la TVR. Probabil că una dintre explicaţii constă în faptul că formatele existente de emisiuni nu se potrivesc pe un anumit gen. Eu cred foarte tare în Gianina Corondan, de exemplu, dar de multe ori, a intrat pe nişte formate care nu i se potriveau. Ea a fost foarte bine pregătită pentru rubrica „meteo“ de la Pro TV. S-a văzut mâna lui Sârbu. Trebuie să recunoaştem anumite lucruri care există şi care se fac bine. Şi ca decor, şi ca prezentare. Trebuie să ştii să foloseşti vedeta. Horia Brenciu e foarte bun, numai că el se axează acum pe altceva, pe muzică, pe evenimente.“ Mentorul din umbră
„Vedetele trebuie îndrumate“, mai adaugă Titus Munteanu, care e de părere că „în spatele fiecărui personaj trebuie să fie cineva care să-l conducă“. „De multe ori, vedeta trebuie ţinută în frâu.“ Titus Munteanu a trebuit, câteodată, „să ţină în frâu“ mai mult decât îşi dorea sau era necesar, în anii comunismului, când cenzura intervenea peste tot, mai ales la lungimea părului şi a fustei.
„De cele mai multe ori, noi, realizatorii, nici nu eram primiţi la vizionările cenzorilor. Asistam aşa... pe gaura cheii. Era un gemuleţ prin care vedeai ce se întâmplă la vizionare. Nu auzeai, dar vedeai reacţii. De cele mai multe ori, se tăia câte ceva, îţi scoteau emisiunea sau te penalizau. Se intervenea în privinţa lungimii părului la bărbaţi - ţin minte când a venit prima oară Phoenix în platou, şi a trebuit să le pun clame, că nu se putea să apară altfel. Sau când am făcut «Un trio formidabil », când a sărit Radu Gheorghe pe o masă, s-a auzit «Cum, tovarăşu’, sărim pe masă?! Ce facem aici? Ce-i debandada asta?». Şi, pe urmă, erau probleme şi cu textele cântecelor. Astăzi, dacă spui că ne-au persecutat, e corect, dar, pe de altă parte, vedetele nu se puteau lansa altfel.“ PERSEVERENŢĂ Opinia unui realizator: „La divertisment e jale“ Titus Munteanu nu ratează niciun program nou propus de vreo televiziune şi este mereu la curent cu evoluţia pieţei de divertisment. Este decis să vină mereu cu lucruri noi, care să reprezinte o variantă pentru programele mai puţin reuşite ale televiziunilor româneşti. EVZ: Vi se pare că programele de televiziune au căpătat din ce în ce mai mult nuanţe vulgare? Titus Munteanu: Da. Sunt zile în care nu te poţi uita la televizor, şi mă refer la toată piaţa. Fără să-mi fie teamă să spun, este ceva de nevăzut. Nu mă refer la talk-show-uri. Acestea sunt reuşite, sunt moderatori foarte buni, sunt băieţi tineri cu programe foarte bune. La divertisment, e jale. Nu vorbesc neapărat de vulgaritate, vorbesc de calitatea programelor şi de cum sunt făcute. Nu mai există nicio regulă. Nici de prezentare, nici de o ţinută cât de cât. Şi nu exagerez când spun asta, pentru că nu mă simt „dinozaur“, cum spunea regizorul Radu Gabrea. Din contră, eu cred că pot să produc încă foarte multe lucruri şi îi înţeleg foarte bine pe tineri. Personal, mă uit la tot ce este nou pe piaţă. Sunt programe după care nu rămâi cu nimic. În privinţa serialelor de televiziune, se urmăreşte o aducere cât mai mult a acestora înspre stilul de sitcom american... E bine că actorul român a intrat şi în aceste producţii, dar nu trebuie să se compromită. Sigur că banul este important, dar, când eşti cineva, parcă ar trebui să ai altă ţinută. Ce şanse au câştigătorii unor competiţii televizate în care tinerii îşi pun la bătaie talentul? Ce se întâmplă după? Ar trebui să existe persoane care să-i folosească bine. Există mulţi oameni talentaţi, apropo de „Pavarotti din Banat“, că am tot auzit în acea perioadă că nu s-a ocupat nimeni de el. Nu, se caută astfel de talente, dar mai trebuie să vină şi ele înspre noi. Pe Elena Cârstea am găsit-o la poarta televiziunii. Era elevă, fugise de-acasă şi a venit spunând „Vreau să cânt!“. Scurt. Era mică. Nici nu ştiam ce să fac cu ea. S-o trimit înapoi? Am luat-o la noi acasă.
Mai ţineţi legătura cu „generaţia de aur“ de la Şcoala vedetelor? Mă mai sună din când în când. M-a sunat şi Nadine la sfârşitul anului când a venit în ţară şi trebuia să ne vedem. Acum e în SUA şi e actriţă. Dacă ea crede că are chemare pentru aşa ceva, e foarte bine. În orice caz, toţi de la „Şcoala vedetelor“ s-au realizat. Călin Geambaşu, Adrian Despot, Călin Goia, Alice Bursuc, majoritatea au reuşit. Mă bucur foarte tare. Mă mai sună din când în când şi îmi face mare plăcere. Sigur, trecând anii, se mai uită, dar ne mai vedem. Acum, am nişte proiecte în care verau să folosesc promoţiile „Şcolii vedetelor“, să vedem cum o să se lege când vor fi acceptate ca format. CARTE DE VIZITĂ De la colaborator la director al TVR 1 > Titus Munteanu s-a născut la Timişoara pe 3 octombrie 1941. > A urmat Liceul de Muzică, unde a studiat flautul. > După absolvirea Conservatorului din Bucureşti, se angajează ca redactor- colaborator la Televiziunea Română. În paralel, predă muzică la Liceul „George Enescu“ şi la Conservator.
> Obţine postul de redactor după şase ani de colaborare cu Televiziunea Română. Îşi pune semnătura pe programele „Un trio formidabil“ , „Duelul vedetelor“, „Astă seară ne distrăm în familie“. A creat, în 1995, celebra emisiune „Şcoala vedetelor“, premiată în repetate rânduri: Premiul Criticii Muzicale „Mihail Jora“, Trofeul Trandafirul de Argint (Montreux, 1996). > În 1998 părăseşte TVR pentru Antena 1, unde realizează emisiunea „Echipa fantastică“. > La un an după plecare, revine la TVR 1, unde susţine concursul pentru postul de director, pe care îl ocupă timp de doi ani şi jumătate. > În prezent, realizează emisiunea de succes „O dată-n viaţă“, a cărei prezentatoare este Iuliana Tudor. Faţa nevăzută Un telefon care i-a schimbat viaţa > Pentru că a întârziat înscrierea la Liceul Sportiv din Timişoara, Titus Munteanu s-a orientat către Liceul de Muzică. „La mine era deja târziu să mă apuc de vioară sau de pian, aşa că am ales flautul - instrument principal, şi pianul - secundar.“ A câştigat numeroase concursuri naţionale de muzică. > „În anul III-IV de Conservator, la Bucureşti, eram la internat şi a sunat telefonul, iar portarul m-a întrebat dacă ştiu pe cineva care studiază flautul. La telefon era Alexandru Imre, care m-a întrebat dacă pot să vin la o înregistrare la Electrecord. M-am dus, iar din acel moment am început să particip la înregistră ri de radio, televiziune, filme etc. Am renunţat la repartiţia de la Timişoara şi am intrat colaborator la Televiziune, ca redactor. Asta mi-a schimbat viaţa complet.“ > Pe vremuri am cântat jazz. Îmi place foarte mult muzica asta şi zilele trecute am văzut un film cu Diana Ross şi mam uitat cu o plăcere extraordinară. A fost o sărbătoare când i-am ascultat pe Diana Ross şi pe Ray Charles la Cerbul de Aur. > Are doi nepoţi - Vera, de 2 ani, şi Vlad, de 4 ani, copiii fiului său, regizorul Radu Munteanu („Furia“, „Hârtia va fi albastră“). SFAT
Participaţi la castinguri
„Tinerii talentaţi care vor o carieră artistică trebuie să participe la castinguri şi să aibă norocul să fie îndrumaţi de cineva care ştie ceea ce trebuie să facă mai departe.“