Evenimentul Zilei > Politica > Creatorul controversatului sânge artificial are venituri lunare de 10.000 de euro
Creatorul controversatului sânge artificial are venituri lunare de 10.000 de euro

Creatorul controversatului sânge artificial are venituri lunare de 10.000 de euro

Radu Silaghi Dumitrescu, coordonatorului proiectului sângelui artificial, a primit doar anul trecut trei proiecte de cercetare cu o valoare de 343.000 de lei.

Conferenţiarul clujean Radu Silaghi Dumitrescu, coordonatorul controversatului proiect al sângelui artificial, a declarat venituri lunare de aproape 50.000 de lei. Reamintim că, în ultimii doi ani, acesta a susţinut că poate crea sânge artificial, reuşită care este pusă sub semnul întrebării de o parte dintre colegi.
Evidenţele contabile ale Facultăţii de Chimie, din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai", arată că Radu Silaghi Dumitrescu este plătit generos pentru activitatea didactică şi cea de cercetare.
Cel mai mare venit raportat (salariul lunar plus drepturi din cercetare) în dreptul conferenţiarului a fost realizat în mai 2010: este vorba de suma de 48.972 de lei (peste 10.000 de euro). Alte exemple: în septembrie 2011 – 37.848 lei, iar în februarie 2012 – 31.238 lei.
Un calcul total pentru anii 2010-2014 arată că acesta a avut venituri însumate de peste 507.000 lei. "Este foarte posibil să fi avut sumele astea. Dacă sunt pe final de an, salariile sunt mai mari deoarece sunt alimentate din fondurile de cercetare", a spus Radu Silaghi Dumitrescu. Doar în 2013, acesta a primit 343.000 de lei pentru trei proiecte de cercetare de la ministerul de resort.
Cu tot neamul la Universitate
Până la descoperirea sângelui artificial, Radu Silaghi Dumitrescu s-a remarcat la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" şi prin faptul că era fiul Luminiţei Silaghi Dumitrescu.
Mama cercetătorului care studiază problema sângelui artificial a fost prorector la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj. Acum, aceasta este profesor universitar la Facultatea de Chimie din cadrul universităţii clujene.
Naşi şi fini
Mai departe, academicianul Ioan Haiduc, preşedintele Academiei Române, este chiar naşul conferenţiarului Radu Silaghi Dumitrescu.
Relaţiile de rudenie nu se termină aici. Decanul Facultăţii de Chimie, lectorul universitar Gabriela Nemeş, este fina familiei Silaghi Dumitrescu. De fapt, mai mulţi profesori universitari de la Facultatea de Chimie susţin că relaţiile dintre decan şi familia Silaghi Dumitrescu sunt atât de strânse încât chiar şi la şedinţele corpului profesoral universitar, Gabriela Nemeş se adresează Luminiţei Silaghi Dumitrescu cu apelativul de "naşă".
Cele mai importante publicaţii ştiinţifice internaţionale, Nature şi Science, nu au încredere în sângele artificial de la Cluj.
Îndoială academică
Silaghi şi-a câştigat notorietatea prin anunţul, din 2012, că poate crea sânge artificial. Membru corespondent al Academiei Române, Cristian Silvestru – şeful Departamentul de Chimie de la Facultatea de Chimie din Cluj Napoca – apreciază că "o parte din articolele publicate ar fi fost cumpărate de Silaghi, care ar fi şi umflat rezultatele pentru a obţine finanţare". "Puţine articole ştiinţifice cu legătură mai mult sau mai puţin directă cu subiectul sângelui artificial sunt publicate în reviste cu impact scăzut în domeniu, de multe ori contra cost", a apreciat Silvestru.
Acesta a mai adăugat că în cazul în care rezultatele ar fi fost cu adevărat entuziasmante, aşa cum sunt declaraţiile lui Silaghi Dumitrescu "atunci ele ar trebui să constituie subiectul măcar al unor reviste de specialitate de top, cu mare impact în comunitatea ştiinţifică – jurnale de tipul Science sau Nature, sau măcar în reviste de specialitate de renume în domeniu", susţine Cristian Silvestru, într-un punct de vedere adresat redacţiei noastre.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: