Cracovia, regina noptii

Cracovia, regina noptii

O destinatie de weekend pentru cei care-si doresc cate o portie de istorie si de distractie.

Prinsa la mijloc, intre nou si vechi, Cracovia se identifica foarte bine cu primavara: inspira viata, buna dispozitie si o mare varietate pentru petrecerea timpului liber. Esti curios? Incearc-o macar la un sfarsit de saptamana.

Dis-de-dimineata, cand soarele abia mijeste pe cer, iar natura iese din amortire, strazile Cracoviei sunt surprinzator de populate. Circulatia este animata de numerosii taximetristi, mai solicitati ca oricand, care se invart incoace si-n colo pentru a aduna cat mai multi clienti obositi dupa o noapte agitata.

Asta pentru ca, in cele mai multe cazuri, petrecerile din cluburi tin pana dimineata. Nici nu apuca petrecaretii sa se retraga in casele lor, cand locul lor este luat de oaspetii matinali ai cafenelelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai aglomerata este zona Rynek Glowny, un loc de unde poti privi nestingherit cum orasul se trezeste la viata: aici un barbat isi impinge taraba de covrigei cu susan, mai incolo o femeie aranjeaza o multime de ghivece cu flori, in timp ce trasurile sunt gata lustruite sa-i plimbe pe vizitatori.

Fata in fata cu trecutul Cracovia se mandreste cu exact 5.971 de locuri care merita vazute - biserici, manastiri, castele, palate, case si cimitire. In plus, in orasul cultural al anului 2000 pot fi vazute aproape 50a din exponatele de muzeu ale Poloniei.

Foarte populara printre polonezi, metropola ii atrage pe cehi, dar si pe nemti si pe americani. Multi vin pentru a-si regasi radacinile ori pentru a patrunde putin in tainele si trairile istoriei - aproximativ 70.000 de evrei locuiau aici inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Majoritatea au fost deportati si ucisi, iar cei care au supravietuit s-au refugiat in anii ‘60 in Anglia din cauza curentului antievreiesc. Astazi, traiesc aici numai 120 de evrei, majoritatea peste 65 de ani.

In incercarea de a schimba lucrurile, la initiativa locuitorilor a fost infiintat centrul de cultura evreiasca. Se organizeaza intalniri, se imprumuta carti si se predau seminarii. In perioada comunista, tema era tabu. Abia acum tinerii descopera istoria si, odata cu aceasta, diversitatea culturala.

Pendula dintre ieri si azi Trecutul si prezentul sunt insa intr-o lupta continua - in arhitectura, decoratiuni si cultura. Cafenele si restaurante, unele proaspat renovate, altele acoperite de un strat gros de verdeata, stau cuminti langa barurile moderne.

Orasul vechi cu stradutele sale inguste are un pic din aerul unui satuc, unde copiii se joaca pe ulita si fugaresc pisicile vecinilor. In curtile inguste cresc pomi, ce umbresc partial micile gradinite cu flori.

Parca nu te-ai afla intr-un oras cu 750.000 de locuitori. In Cracovia ai la dispozitie 41 de parcuri, plus alte 40 de gradini ale manastirilor si o gradina botanica de zece hectare.

Linistea si galagia isi gasesc deopotriva locul in acest oras, unde varsta nu-i o conditie ca sa te simti bine. Cracovia este un oras foarte viu, in special datorita celor aproape 150.000 de studenti.

Odata cu apusul soarelui, acordurile de jazz, pop, rock sau folk ajung pana-n strada - house rasuna din Baraka-Club, chansonete frantuzesti din Cafe Les Coleurs, Rock din Alchemia.

Toate usile si ferestrele sunt deschise, iar vocile se amesteca - aici filosofeaza la o bere cativa studenti, dincolo se discuta afaceri, iar alaturi rasuna trilurile de ras ale tinerelor fardate si aranjate dupa ultima moda. Se striga pe strada, se intalnesc prietenii si incep petrecerile.

Nu ratati

Biserica Sf. Maria. Fiecare centimetru al cladirii este pictat, astfel ca tavanul este la fel de albastru precum cerul, iar altarul este o combinatie intre marmura neagra si auriu.

Cine vine aici putin dupa ora 11.00 poate vedea celebrul altar al unuia dintre cei mai importanti sculptori din perioada gotica, Veit Stoss - usile sunt doar pentru scurt timp lasate deschise. Din ora in ora, un semnal de trompeta, numit "hejnal", rasuna din cele doua turnuri, amintind de atacurile tatare din secolul al XIII-lea.

Wawel. Aproape 600 de ani, castelul a fost resedinta regilor polonezi. Daca te afli in zona, nu ezita sa vizitezi si catedrala, cu covoarele sale fantastice de pe pereti si cu tabloul aproape negru care-l infatiseaza pe Iisus pe cruce.

Pe urmele lui Schindler. De la filmul "Lista lui Schindler", care a dezvaluit faptul ca un om de afaceri german a salvat viata a 1.200 de suflete din Cracovia in timpul dominatiei naziste, cladirea din cartierul Podgorze a devenit un loc de pelerinaj.

Fosta fabrica germana de produse din email i-a apartinut lui Oskar Schindler, care, in 1944, le-a dat de lucru evreilor pentru a-i proteja de deportarea in lagarul Auschwitz. Cladirea urmeaza sa fie transformata in monument si muzeu pentru arta moderna.

Oferte > Circuit Polonia, Tarile Baltice, Finlanda, 650 de euro.

Pachetul include transportul cu autocarul, 15 zile cazare cu mic dejun la hoteluri de doua stele. Agentia Optimustrans. Telefon: 0264/42.08.09.

> Cracovia, 24,50 de euro pe noapte.

Pachetul include cazarea cu mic dejun la Hotelul RT Galic Ya, de trei stele - pana in martie. Agentia Total Reisen&Jagd. Telefon: 021/413.38.09.