Evenimentul Zilei > International > Crabi uriași în apele nordului. Vor invada până și Marea Britanie
Crabi uriași în apele nordului. Vor invada până și Marea Britanie

Crabi uriași în apele nordului. Vor invada până și Marea Britanie

Specialiștii avertizează că invazia crabului arctic va atinge noi teritorii

Crabii uriași (crabii regali) au cucerit Marea Barents și vor continua să se dezvolte în direcția nord și sud. Crabii regali ar putea în final să ajungă până la coastele Marii Britanii.

Înainte de 1960, pescarii care navigau pe Marea Barents știau puțin despre acești crabi. Apoi, au apărut evoluții care au modificat în cele din urmă viața marină de pe fundul marin al extremului nord.

În toamna anului 1960, biologul sovietic marin Yuri Orlov a transferat cu succes nouă crabi regali (femele) de la Vladivostok la Murmansk. În următorii zece ani, alți 3.000 de crabi au fost mutați în Golful Kola. Apoi, încă o mie în anii ’70.

Crustaceele au găsit o viață confortabilă și concurenți noi în noul lor habitat nordic. S-au înmulțit rapid. „S-a dovedit că crabul invadator a devenit mult mai mare și mai fertil decât strămoșul său”, a spus Orlov într-un interviu în 2016.

Potrivit cercetătorului rus, crabul regal va continua să se răspândească și ar putea ajunge în sudul Regatului Unit sau chiar în Gibraltar. Dar va dura timp, probabil mai mult de 100 de ani, spune el.

Crabul regal se extinde nu numai la sud de-a lungul coastei norvegiene, ci și la nord.

În câțiva ani, crabul ar trebui să se găsească în jurul insulei Bear, în Marea Barents și până în 2030 de-a lungul coastei Svalbard, opinează specialiștii, citați de The Barents Observer.

Până în prezent, curenții marini au forțat crabul regal să rămână în principal în zona centrală și de est a Mării Barents. Dar această situație se schimbă.

Potrivit lui Carsten Hvingel, specialist la Institutul norvegian de cercetare marină, curenții marini la vest de Senja, în Norvegia, vor accelera răspândirea crabilor către nord.

Încă se crede că cea mai mare parte a populației regionale de crab regal trăiește pe coasta rusă a Mării Barents.

Dar în curând ar putea deveni mai dominant pe partea norvegiană, unde nu există o reglementare a capturilor la vest de paralela a 26.

Nu doar crabul regal a făcut din Marea Barents un nou pământ de origine. În 1996, pescarii ruși au descoperit primul crab de zăpadă din regiune. De atunci, acest crab, puțin mai mic decât crabul regal s-a dezvoltat exploziv în toată regiunea.

Autoritățile norvegiene în domeniul piscicol au stabilit cotele de pescuit pentru crabul de zăpadă, pentru anul 2019, la 4.000 de tone.
În același timp, pe partea rusă, s-a deschis o dezbatere aprigă asupra cotelor pentru aceste capturi prețioase, autoritățile hotărând să reorganizeze sistemul de cote.

Până la jumătatea lunii octombrie a acestui an, autoritățile piscicole ruse au vândut cote de crab în valoare de 125 de miliarde de ruble. Aproximativ 25% din cote acoperă Marea Barents și alte ape nordice.

Potrivit ziarului Kommersant, puternicul om de afaceri Gleb Frank ar fi obținut aproximativ o treime din cote. Acest om de afaceri în vârstă de 36 de ani este principalul proprietar al Russian Fishery, principala companie care operează în principal în Extremul Orient rus.

Înainte de 2014, compania purta numele Russkoye More („Marea Rusiei”) și includea și instalații de acvacultură în Peninsula Kola.
Unitatea de acvacultură a dat faliment în urma unei mortalități masive de somon de crescătorie, în 2014.

Apoi, compania și-a schimbat numele în Russian Aquaculture și Gleb Frank și-a vândut pachetul de acțiuni în cadrul companiei.