Cosmin Gușă a reluat teza potrivit căreia Nicușor Dan și USR sunt creația lui Florian Coldea, fostul numărul 2 în SRI pe perioada celor două mandate prezidențiale ale lui Traian Băsescu.

„Acei membri PNL, printre care şi Rareş Bogdan care trâmbiţează sus şi tare că aşteptăm o finală Iohannis – Barna, nu fac jocul lui Iohannis, inconştient ei nu fac jocul lui Iohannis, ci al lui Barna, ca să nu zic al lui Coldea. Pe Coldea nu-l mai critic, a performat omul. Măgureanu şi-a făcut partid şi era puternic, nu a performat. Coldea a făcut USR-ul, l-a pus în Parlament şi azi are candidat care se bate cu Iohannis”, a comentat Gușă, subliniind că președintelui Iohannis îi va fi mult mai greu cu Barna în finală.

Teza lui Cosmin Gușă nu este nouă. Au mai apărut în presă articole care vorbesc despre planul lui Florian Coldea, unul dintre atotputernicii zilei până nu de mult și care și azi are pârghii în toate instituțiile statului, de a-și face propriul partid, prin interpuși și care să  pară o emanație a societății civile. ONG-ul lui Nicușor Dan și Nicușor Dan în persoană erau perfecte pentru acest proiect de țară. Care acum dă roade politice, cu activistul Nicușor Dan ajuns deputat între timp și cu ambiții politice tot mai mari.

Planul celor de la USR este destul de transparent la acest moment – poziționându-se drept autentica opoziție la PSD, USR are două mari obiective pe termen scurt – anul acesta, debarcarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni via Dan Barna și a Gabrielei Firea de la Primăria Capitalei, anul viitor via Nicușor Dan.

Unul dintre finanțatorii și susținătorii de bază este Matei Păun, reactivat și el în contextul alegerilor prezidențiale de anul acesta și cele locale de anul viitor.