După aproximativ două luni de stabilitate substanțială a numărului de noi cazuri săptămânale de COVID-19 – care între jumătatea lunii iunie și jumătatea lunii august a fluctuat între 3.446 și 6.188 de infecții – de patru săptămâni consecutive se înregistrează o revenire progresivă a circulației virale
De altfel, din săptămâna 10-16 august până în 7-13 septembrie numărul de noi cazuri săptămânale a crescut de cinci ori, trecând de la 5.889 la 30.777, rata de pozitivitate a testelor a crescut de la 6,4% la 14,9%, media pe 7 zile a crescut de la 841 cazuri/zi la 4.397 cazuri/zi, incidența a trecut de la 6 cazuri la 52 la 100.000 de locuitori.
În ultimele patru săptămâni, s-a dublat și numărul deceselor, iar spitalizările în zona medicală s-au triplat de la minimul (697) atins în 16 iulie și până astăzi (2.378), în timp ce internările la terapie intensivă au crescut la 76 de la minimul (18) din 21 iulie.
Acestea sunt principalele date din monitorizarea săptămânală efectuată de Fundația Gimbe. "Cifrele sunt într-adevăr mici – comentează Nino Cartabellotta, președintele Gimbe – dar, de asemenea, în mare măsură subestimate în comparație cu impactul real al circulației virale, deoarece sistemul de monitorizare, în special după abrogarea obligației de izolare a persoanelor pozitive prin Decretul legislativ 105/2023, de fapt, se bazează în mare măsură pe o informare voluntară. De fapt, pe de o parte, prescrierea de teste la persoanele cu simptome respiratorii este acum reziduală, pe de altă parte, odată cu utilizarea pe scară largă a testelor antigene acasă, pozitivitatea este doar comunicată ocazional către serviciile epidemiologice".
Covid 19. Revine pandemia?
Analizând mai în detaliu – relatează Fundația Gimbe –, în ultimele patru săptămâni circulația virală a crescut în toate regiunile și provinciile autonome italiene. Conform celei mai recente actualizări naționale a datelor din Supravegherea Integrată COVID-19 a Institutului Superior al Sănătății (ISS), comparativ cu distribuția pe grupe de vârstă, cu excepția grupei 0-9 ani în care 22 de cazuri la 100 au fost înregistrate la 100.000 de locuitori, incidența crește progresiv: de la 10 cazuri la 100.000 de locuitori în grupa de vârstă 10-19 ani la 78 în grupa de vârstă 70-89 ani, până la 83 la cei de peste 90 de ani. "O distribuție care reflectă atitudinea majoră față de testare odată cu creșterea vârstei, confirmând factorii de subestimare a circulației virale", explică Cartabellotta, citat de rainews.it.
Variantele aparțin familiei Omicron
Cât despre variantele circulante - citim în Raportul Gimbe - toate aparțin familiei Omicron. În cel mai recent raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din 7 septembrie 2023, nu sunt raportate "variante de îngrijorare", ci doar "variante de interes".
În Italia, cel mai recent sondaj rapid realizat de către ISS, efectuat pe eșantioane notificate în perioada 21-27 august 2023, raportează ca predominantă varianta EG.5 (așa-numita Eris) (41,9%), în creștere rapidă în Europa, Statele Unite ale Americii State și Asia. "Dovezile disponibile demonstrează că Eris are o capacitate mai mare de a se sustrage răspunsului imunitar, de la vaccinare sau infecție naturală, ceea ce favorizează răspândirea lui rapidă. Până în prezent nu există studii privind riscul mai mare de îmbolnăvire gravă de virusul Eris", explică președintele Cartabellotta.
În ceea ce privește campania de vaccinare, raportul Gimbe evidențiază că actualizarea situației privind campanie a fost întreruptă la 1 septembrie 2023. În consecință, nu pot fi prezentate actualizări periodice, ci doar se constată că de fapt administrarea vaccinurilor este substanțial reziduală, atât ca ciclu primar, cât și ca rapel. (Rador)