COVID-19. Vestea cea mare în plină pandemie: Un nou val de medici în spitale! Ultima oră de la Ministerul sănătății

Sursa foto: EVZ

Medicii absolvenți, rezidenții și studenții la medicină vor lucra în spitale și vor acorda asistență pacienților bolnavi de COVID-19.

În actualul context epidemiologic, guvernul a adoptat o serie de măsuri menite să susțină sistemul de sănătate prin creșterea numărului de medici ce își vor desfășura activitatea în spitale. Într-o postare pe Facebook, vicepremierul Raluca Turcan a prezentat aceste măsuri care vor intra în vigoare și care sunt menite să ducă la îmbunătățirea actului medical.

Potrivit postării, absolvenții de medicină și medicii rezidenți vor primi drept de liberă practică, indifferent de anul de pregătire în rezidențiat și vor activa în cadrul unităților medicale care îngrijesc pacienți COVID.

„Medicii absolvenți de facultate de medicină și medicii rezidenți primesc drept de liberă practică, indiferent de anul de pregătire în rezidențiat: vor lucra sub supraveghere în spitale și vor acorda asistența pacienților care suferă de COVID 19”, a arătat vicepremierul Raluca Turcan în postarea sa.

Se caută voluntari plătiți

Studenții la medicină sau la facultățile de asistenți medicali se vor putea înscrie, după cum a mai scris vicepremierul, pe Facebook, ca voluntari, urmând să lucreze sub supravegherea cadrelor medicale. Cei interesați vor încheia contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență din fiecare județ și vor fi plătiți cu 2.500 de lei pe lună, pentru 120 de ore de muncă.

„Studenții la medicină din anii 4, 5 și 6 și studenții la facultățile de asistenți medicali, din anii 3 și 4, vor putea fi voluntari. Astfel: vor semna contracte de voluntariat cu ISU din județul respectiv și vor lucra sub supravegherea cadrelor medicale; voluntarii pot primi 2500 de lei/ lună dacă lucrază minimum 120 de ore; voluntarii vor primi diurnă, masă și cazare dacă vor lucra în localități din afara centrelor universitare sau în afara localităților de domiciliu”, a mai arătat Raluca Turcan în postarea de pe Facebook.

Autoritățile se așteaptă ca din 20.000 de posibili voluntari, într-o primă fază să fie atrași în jur de 3.000 de studenți.

Pe de altă parte, vicepremierul a precizat, în aceeași postare că personalul medico-sanitar din cadrul MAPN, soldații profesioniști sanitari și militarii salvatori vor fi mobilizați și implicați în campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus, atunci când vor fi programate.

Iată și comunicatul oficial al Ministerului Sănătății

Organizarea concursului de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie a intrat în linie dreaptă.

Concursul va avea loc în data de 15 noiembrie 2020 și se va desfășura în cele 6 centre universitare tradiționale: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, dar în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic actual.

În sesiunea din 2020, se înregistrează un număr record de candidați, respectiv 11.948 (6396 medicină, 3008 medicină dentară, farmacie 2544) care vor concura pe un număr de 7061 locuri și posturi scoase pe pe cele 3 domenii de pregătire astfel: 4518 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1219 locuri și posturi pentru medicină dentară și farmacie, un număr de 105 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.

“ Echipele ministerului și a centrelor universitare implicate în organizare fac eforturi pentru ca, la ora începerii concursului, toate condițiile impuse de situația epidemiologică să fie întrunite. O provocare o reprezintă și numărul record de candidați înscriși. Sunt prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților, dar și a personalului implicat. Pe durata desfășurării examenului purtarea măștii medicale va fi obligatorie. Sunt prevăzute circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs. Se va măsura temperatura la intrarea în săli și vor fi asigurate susbstanțe dezinfectante pentru mâini și suprafețe. Sunt alocate un număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, precum și asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

În sesiunea 2020, cifra de școlarizare a fost suplimentată cu 961 de locuri pentru acoperirea deficitului de personal în specialități cu număr de pacienți crescut, precum și pentru pregătirea de medici specialisti în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă în contexul pandemiei de SARS-CoV-2. Totodată în 2020 s-a avut în vedere asigurarea cu specialiști pentru programele naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice, acordarea asistenței medicale pentru copii, precum și necesitatea formării unui număr sporit de specialiști care să trateze bolile cardiovasculare și ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe.

Și în acest an, toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, vor fi admiși.

La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura după aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Toate informațiile vor fi afișate pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro