În plină pandemie de Covid -19, mesajul este unul clar și fără echivoc: Trebuie să vă spălați mâinile în mod regulat! Absolut toată lumea susține că prin curățarea mâinilor cu apă și săpun se poate preveni răspândirea germenilor.
Spălatul mâinilor trebuie făcut de mai multe ori pe zi, în anumite momente cheie ale zilei, cum ar fi după ieșirea din baie, înainte de a pregăti mâncarea, după utilizarea transportului public, înainte de a mânca sau înainte de a avea grijă de copilul tău. Autoritățile din domeniul sănătății și reprezentanții Guvernului indică cât se poate de clar că spălarea mâinilor este esențială și absolut necesară astăzi pentru a lupta împotriva acestei pandemii globale.
Din păcate, există un dezavantaj al spălatului pe mâini în mod excesiv. Pielea se usucă, se crăpă iar în unele situații ajungi chiar să ai răni.
Pielea ta este gazdă pentru miliarde de microorganisme vii prietenoase, de asemenea cunoscute sub numele de flora pielii. Această comunitate este numită microbiomul pielii. Microbiomul are contribuții majore la menținerea barierei de protecție a pielii. Pielea este, de asemenea, acoperită în mod natural cu o peliculă subțire hidrolipidică care îi asigură hidratarea și suplețea. O curățare foarte regulată a mâinilor, atât de esențială astăzi, poate duce la deteriorarea pielii și dureri. Chiar și pentru persoanele cu piele sănătoasă, utilizarea excesivă de săpunuri și produse de igienizare a mâinilor poate determina pielea să se usuce și să se crape.
Este neplăcut? Pielea foarte crăpatăpoate fi dureroasă și, chiar mai rău, se poate crăpa și poate crea o portiță pentru infecții.
Cum se poate, deci, să vă mențineți mâinile curate dar să le și protejați? Urmați aceste sfaturi și aplicați bine acești 3 reguli:
Curățați mâinile cu un săpun lejer. Acest lucru vă va spăla pielea dar vă va ajuta și să o hrăniți și să lăsați o peliculă de lipide de protecție împotriva agresiunilor externe. Puteți folosi și un lichid de spălat pe mâini pe care îl găsiți disponibil în farmacii. Acestea fac parte dintre produsele recomandate pacienților care suferă de piele uscată, eczemă sau care sunt indicate la bebelușii cu piele atopică.
Aplicați o cremă hidratantă și hrănitoare După o curățare și uscare eficientă, următorul pas este să folosiți un hidratant bun. Care este cel mai bun? Cel care îți place și care ți se potrivește cel mai bine. Cu cât vă place mai mult produsul, cu atât veți pune mai mult. Aceasta este cheia păstrării hidratării pielii. Deci, aici, alege în funcție de dorințele tale. Fii atent însă dacă ai pielea foarte reactivă, dacă ești gravidă: evită parfumurile și uleiurile esențiale.
Protejați-vă mâinile Curățarea constantă a mâinilor noastre este una dintre cauzele mâinilor uscate, dar este posibil să nu fie singura! Produsele de uz casnic și frigul pot fi, de asemenea, cauza. Așadar, asigurați-vă că le protejați pe cât posibil folosind mănuși sau alte soluții care pot oferi un strat protector pentru pielea dvs.
Produsele care conțin uree, o soluție?
Ureea este o pudra cristalina fie alba, fie transparenta, care se regaseste in multe produse de ingrijire a pielii. Asigură hidratarea pielii dar va elimina și așa numita piele moartă. Aveți grijă totuși cu concentrația sa: cu cât este mai concentrat, cu atât va fi mai exfoliant.
Cum toți dintre noi stăm în aceste zile în casă, există și câteva remedii pe care le poți prepara singur și care te vor ajuta să menții pielea sănătoasă.
Spre exemplu, poți prepara o soluție cu ulei de măsline. Umple un bol cu apă călduță în care adaugă patru linguri de ulei se măsline. Înmoaie mâinile în bol timp de 10-15 minute. Clătește apoi mâinile cu apă călduță iar apoi aplică o cremă ușor hidratantă.
Înainte de culcare, aplica pe mâini un strat de vaselină specială sau o cremă hidratantă. Acoperă mâinile cu mânuși subțiri de bumbac sau niște sosete de bumbac.
O altă soluție ar fi ca după ce îți aplici pe mâini vaselina specială, să umpli chiuveta cu apă fierbinte și să ții mâinile deasupra aburului, cât de mult poți. Apoi, clătește-le și usucă-le. Rezultatul va fi neașteptat.