Covid-19 și riscurile după trei ani de la infectare. Persoanele care rămân vulnerabile în continuare

Covid-19 și riscurile după trei ani de la infectare. Persoanele care rămân vulnerabile în continuare Nou studiu asupra efectelor COVID-19. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un studiu realizat la facultatea de medicină a Universităţii Washington din St. Louis a analizat efectele pe termen lung asupra sănătăţii ale bolii Covid-19.

Noi studii despre Covid-19

Pacienţii cu Covid-19 care au fost spitalizaţi în primele 30 de zile după infectare se confruntă cu un risc de deces cu 29% mai mare în al treilea an. Datele au fost comparate în raport cu persoanele care nu au avut virusul.

De asemenea, persoanele cu Covid-19 uşor se confruntă în continuare cu noi probleme de sănătate legate de infecţie trei ani mai târziu.

O veste bună este însă faptul că riscul de deces se diminuează semnificativ la un an după o infecţie cu SARS-CoV-2. Aceste date se aplică în rândul celor care nu au avut nevoie de spitalizare din cauza virusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bilanț COVID-19

Ultima categorie demografică reprezintă majoritatea persoanelor care au avut Covid-19

Publicată joi în revista Nature Medicine, noua cercetare a urmărit efectele virusului asupra sănătăţii persoanelor. Au fost analizate datele persoanelor la trei ani după ce au fost infectate cu tulpina originală SARS-CoV-2 în 2020.

În 2020, aproximativ 20 de milioane de persoane au fost testate pozitiv în Statele Unite ale Americii.

La trei ani după ce pacienţii au fost diagnosticaţi cu Covid-19, noul studiu a evaluat riscul de deces şi 80 de afecţiuni nefaste pentru sănătate:

„Nu ştim sigur de ce efectele virusului persistă atât de mult timp”, a declarat autorul principal dr. Ziyad Al-Aly.

Până la 10% dintre persoanele infectate cu virusul experimentează Covid de lungă durată

Cercetările anterioare ale omului de ştiinţă au documentat daunele produse de Covid-19 asupra aproape fiecărui organ uman:

„Posibil să aibă de-a face cu persistenţa virală, inflamaţia cronică, disfuncţia imunitară sau toate cele de mai sus. Avem tendinţa de a ne gândi la infecţii ca fiind în principal boli pe termen scurt. Datele noastre contestă această noţiune.

Consider că boala Covid-19 continuă să ne înveţe. O întâlnire scurtă, aparent inofensivă sau benignă cu virusul poate duce totuşi la probleme de sănătate ani mai târziu”, se arată în comunicat.

Cercetătorul şi echipa sa au analizat milioane de dosare medicale neidentificate. Baza de date aparține de Departamentul de Afaceri a Veteranilor al SUA. Aceasta reprezintă cel mai mare sistem integrat de asistenţă medicală din ţară.

Covid-19

Datele analizate în noul studiu

Pentru a avea o vedere de ansamblu, noul studiu a inclus peste 114.000 de oameni cu Covid-19 uşor care nu au necesitat spitalizare. Au fost analizate și datele a peste 20.000 de pacienţi cu Covid-19 spitalizaţi. De asemenea, au fost incluși și 5,2 milioane de veterani fără diagnostic cu această boală.

Toți pacienții au fost înscrişi în studiu de la 1 martie 2020 până la 31 decembrie 2020. Aceștia au fost urmăriţi timp de cel puţin trei ani, până la 31 decembrie 2023.

După trei ani de la infectare, pacienţii cu Covid-19 care au fost spitalizaţi au prezentat un risc de sănătate crescut cu 34% în toate sistemele de organe, în comparaţie cu persoanele care nu au avut boala.

Cifra este în scădere faţă de un risc crescut cu 182% la un an după o infecţie cu coronavirusul şi un risc de 57% la doi ani.