Există riscul că vom avea 1-2 săptămâni de creştere a numărului de infecţii cu Covid-19, după care se va intra în normal. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Covid-19 atacă din nou România şi în timpul apropiat am putea să ne confruntăm cu o creştere a numărului de viroze.
Prognozele lui Rafila privind răspândirea Covid-19
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Timişoara, că în momentul de faţă, se înregistrează în jur de 1.000 de cazuri pe zi de infectări cu Covid-19. El a estimat că va urma o creştere în următoarele una-două săptămâni După care situaţia ar trebui să revină la normal.
"Măsurile sunt cele care se iau în mod obişnuit când discutăm despre o boală transmisibilă pe cale respiratorie. Fiecare unitate sanitară ia măsuri interne legale pentru a limita transmiterea în spital, gruparea pacienţilor, în funcţie de situaţie. Avem în jur de 1.000 de cazuri pe zi în momentul de faţă. Dar nu discutăm decât despre o anumită aglomerare la nivelul unor spitale de boli infecţioase. Dar măsurile care se iau şi în cazurile de gripă, de exemplu, sunt similare şi pentru infecţia cu noul coronavirus. Probabil că vom mai avea una-două săptămâni de creştere. Ulterior situaţia va începe să reintre în mormal", a afirmat ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Situaţia privind răspândirea coronavirusului de tip nou
Ministerul Sănătăţii a transmis ultima raportare referitoare la noul coronavirus marţi, 5 septembrie. La acel moment erau 583 de persoane infectate, internate în unităţile sanitare de profil.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, la ATI erau internaţi 45 de pacienţi, 28 dintre aceştia fiind nevaccinaţi împotriva Covid-19. Din totalul pacienţilor internaţi, 110 erau minori, 108 fiind internaţi în secţii şi doi la ATI.
Conform acelei raportări, în ultima săptămână au fost raportate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică 12 decese. Este vorba de cinci bărbaţi şi şapte femei. Toţi prezentau comorbidităţi, iar trei erau vaccinaţi anti-COVID.
Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, a vorbit despre noile subvariante Covid-19. Medicul spune că momentan nu a fost demonstrat dacă acestea ar avea o virulență sporită. El spune că majoritatea mutațiilor suferite de un virus care rămâne în circulație o perioadă lungă de timp sunt fără semnificație.