Covid-19. Putin începe vânătoarea de chinezi. Recunoaștere facială și expulzări

De la aplicarea carantinei cu camere de recunoaștere facială până la expulzarea studenților chinezi, Rusia se pregătește pentru impactul pandemiei cu coronavirus.

În Rusia, cu toate că OMS a declarat pendemia Covid-19, nu toată lumea este îngrijorată de răspândirea acesteia, țara nefiind afectată precum alte țări din Occident.

„Pare că autoritățile noastre iau măsuri care dau impresia că fac ceva fără a face cu adevărat ceva - și este decizia corectă”, a declarat Alexander Saversky, expert la Academia Rusă de Științe și președinte al Liga Patsientov, o organizație care protejează drepturile pacienților. „Este mai bine să nu stimulăm isteria”.

Până în prezent, Rusia - care la începutul epidemiei și-a închis frontiera terestră de 4209 km cu China și a restricționat zborurile între cele două țări - nu a raportat decât 45 de cazuri de coronavirus. Dar se iau tot mai multe măsuri pentru a menține virusul la distanță.

În această săptămână, Rusia și-a închis granițele pentru persoanele din Italia iar primăria Moscovei a anunțat că va aloca aproape 135 de milioane de dolari unui nou spital pentru pacienții atinși de coronavirus.

Primăria a interzis vizitele la casele publice de pensionari, care adăpostesc persoanele cele mai vulnerabile la coronavirus.

Unele companii mari, precum Yandex, le-au sugerat angajaților să lucreze, unde este posibil, de acasă. Yandez dezinfectează în mod regulat flota sa de autovehicule.

Moscova a fost plasată în stere de „alertă maximă”, limitând adunările la maximum 5.000 de persoane, sfătuind locuitorii să nu folosească transportul public la orele de vârf și obligându-i pe cei repatriați din zonele critice să se autoizoleze timp de 14 zile.

Cei care nu respectă carantina sunt pasibili de o pedeapsă de până la cinci ani cu închisoarea. Pentru a impune aceste reguli, autoritățile au avertizat că vor folosi camere de videosupraveghere (ca și cum nu ar fi fost folosite și până acum).

Săptămâna trecută, un moscovit care a fost pus în carantină, după ce s-a întors din nordul Italiei, a declarat că poliția a apărut la apartamentul său a doua zi după ce acesta a încălcat regulile carantinei, omul ieșind să ducă gunoiul.

Iar primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-a lăudat că vasta rețea de recunoaștere facială a orașului a ajutat la găsirea unei chinezoaice care luase avionul către Beijing.

De altfel, chinezii fac obiectul unui control special din partea autorităților ruse. Joi, cotidianul de afaceri Kommersant a anunțat că aproximativ 100 de studenți chinezi vor fi trimiși acasă pentru încălcarea procedurilor de carantină.

Cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la abuzul de putere al autorităților.

Unii studenți chinezi au fost luați din cămine și acuzați că au încălcat regulile. Unii așteaptă expulzarea din Rusia.

În timp ce Moscova găzduiește mai mult de jumătate din cazurile de coronavirus din Rusia, orașul Lipețk, aflat la aproximativ 460 de kilometri spre sud, a luat cele mai agresive măsuri.

Până în prezent, orașul a raportat trei persoane cu coronavirus, care s-au întors recent din Italia, și au pus în carantină 150 de persoane care le-ar fi putut contacta.

De asemenea, autoritățile au închis toate școlile și spațiile de adunare publică, precum teatrele și arenele sportive. Biserica ortodoxă locală plănuia o procesiune dar a fost anulată din cauza preocupărilor legate de propagarea coronavirus.

Pentru unii locuitori, măsurile nu merg suficient de departe. „Nu ar trebui să pună 150 de persoane în carantină la domiciliu, ci să le trimită la spital două săptămâni, a declarat un locuitor din Lipețk citat de ziarul Moscovsky Komsomoleț. „Trebuie trimiși polițisti pentru a împiedica orice tentativă de evadare”.

Maxim Trudoliubov, cercetător principal la Kennan Institute din Washington DC,  a emis ipoteza potrivit căreia în timp ce China începe să stăpânească contagiunea, în timp ce coronavirus se răspândește rapid în țările europene și în SUA, rușii ar putea aproba măsurile autoritare.

Însă există îngrijorări cu privire la faptul că Rusia nu dispune de capacități sistematice de testare a Covid-19.

Rusia pare să omită și alte mijloace de prevenție. În timp ce evenimentele sportive sunt anulate în întreaga lume, liga profesionistă de fotbal a Rusiei nu a anulat nici o partidă și nu a interzis ca jucătorii să-și strângă mâinile înaintea partidelor.

Iar la Sankt-Petersburg, credincioșii care au luat cu asalt catedrala Kazan au ignorat directivele autorităților și au sărutat și îmbrățișat icoanele.