Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au descoperit că viruși precum SARS-CoV-2 pot cauza „fuzionarea” celulelor creierului, inițiind disfuncționalități care duc la simptome neurologice cronice.
Profesorul Massimo Hilliard și doctorul Ramon Martinez-Marmol de la Queensland Brain Institute au explorat modul în care virușii modifică funcția sistemului nervos. SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, a fost detectat în creierul persoanelor după multe luni de la infectarea lor inițială.
COVID-19 poate cauza fuziunea neuronilor, declanşând o funcţionare defectuoasă a creierului, ceea ce poate explica unele dintre cele mai derutante simptome de ceață cerebrală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului și alte simptome neurologice pe termen lung.
COVID-19 poate determina „fuzionarea” celulelor creierului
Cercetătorii care studiază virusul SARS-CoV-2 au descoperit că un virus poate infecta creierul și poate face ca celulele cerebrale să fuzioneze între ele și să funcționeze defectuos sau să înceteze complet să mai funcționeze.
Oamenii de știință de la Universitatea Macquarie și de la Universitatea din Queensland au folosit „mini-creiere” infectate cu virusul SARS-CoV-2 și au descoperit că acesta poate declanșa fuziunea celulelor atât în țesutul cerebral de șoarece, cât și în cel uman.
„Celulele creierului gazdă sunt fuzionate, ceea ce ar putea cauza disfuncții cerebrale”, a declarat profesorul Lars Ittner, director al Centrului de Cercetare a Demenței de la Universitatea Macquarie.
Atunci când un virus intră în creier, există două variante: fie moartea celulelor, fie inflamația
Dr. Martinez-Marmol a spus că numeroși viruși provoacă fuziunea celulară în alte țesuturi, dar infectează și sistemul nervos și ar putea cauza aceeași problemă acolo. „Aceste virusuri includ HIV, rabia, encefalita japoneză, rujeola, virusul herpes simplex și virusul Zika”, a spus el.
De asemenea, profesorul Massimo Hilliard, de la Queensland Brain Institute, a declarat că cercetătorii au putut observa pentru prima dată cum proteinele spike ale unui virus au provocat fuziunea celulelor cerebrale în termen de 24 de ore de la expunere.
Mai mult, profesorul Hilliard a declarat că efectul proteinelor asupra neuronilor a fost ca și cum ar fi fost conectate întrerupătoarele de lumină ale unei bucătării și ale unei băi, ceea ce reprezintă o veste proastă: „odată ce are loc fuziunea, fiecare întrerupător fie aprinde luminile de la bucătărie și de la baie în același timp, fie niciuna dintre ele”, scrie hippocraticpost.com.