Evenimentul Zilei > International > COVID-19 mărește șansele unui Brexit fără acord
COVID-19 mărește șansele unui Brexit fără acord

COVID-19 mărește șansele unui Brexit fără acord

Boris Jonhnson ar spune „nu” unei solicitări a extinderii perioadei de tranziție din partea UE, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic.

Guvernul de la Londra a anunțat miercuri că a ajuns la un acord cu Bruxellesul asupra unui calendar pentru a continua negocierile comerciale, în format virtual.

Întrebat joi dacă Marea Britanie ia în considerare extinderea perioadei de tranziție din cauza epidemiei de COVID-19, purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a răspuns: „Dacă UE cere o extindere, vom spune nu”.

„O extindere a tranziției ar prelungi negocierile și incertitudinea și ar întârzia preluarea de către noi a controlului asupra frontierelor”, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit City AM.

Întrebarea i-a fost pusă oficialului britanic după ce directorul FMI, Kristalina Gheorghieva, a declarat că, din cauza „incertitudinii fără precedent” provocate de coronavirus, ar fi „înțelept să nu mai se adauge altele în plus” de către Marea Britanie prin părăsirea instituțiilor europene.

Vorbind la BBC marți, Gheorghieva, fostă vicepreședintă a Comisiei Europene, a declarat: „Sper sincer ca politicienii de pretutindeni să se gândească la asta (reducerea incertitudinii). Este mare deja, să nu o mărim și mai mult.”

Liderul Brexit Party, Nigel Farage, a criticat imediat declarația șefei Fondului: „Așa cum știm de ani de zile, FMI este un bastion al Comisiei Europene. Apelul lor la extinderea negocierilor pentru Brexit până în 2021 reprezintă un amestec nerușinat.”

Guvernul britanic a anunțat că, dacă până în iunie, nu se înregistrează un progres suficient de mare, va opri negocierile cu UE și va folosi timpul rămas până la sfârșitul anului (înainte de Brexit) pentru a implementa regulile Organizației Mondiale a Comerțului în relația sa cu UE.