Prin efectul legilor stărilor de urgenţă, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor înregistrează un vârf nefast al reporterilor care investighează guvernele nepregătite sau indiferente de pandemie, din Belarus până în Venezuela, ei fiind supraveghaţi şi deseori ajung după gratii.
„E greu să înţelegi ce anume separă o ştire adevărată de una falsă în aceste zile”
Din birourile americane ale CPJ (Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor) acest lucru îl repetă pur şi simplu aiurit responsabilul legal Courtney Radsch. În ultimele luni chiar şi organizaţia fondată în 1981 pentru apărarea libertăţii cuvântului jurnaliştilor din întreaga lume a înregistrat un vârf nefast. Covid-19 îi găseşte pe unii în aglomerările de urgenţă prin spitale, mulţi în cimitire, sau alţii de-a dreptul în celule. Este soarta reporterilor care în aceste săptămâni investighează asupra guvernelor nepregătite sau indiferente la răspândirea pandemiei şi, din Belarus până în Venezuela, ajung în închisoare.
„Avem nevoie de jurnalişti independenţi care nu fac favoruri liniei oficiale a liderilor lumii, aceştia furnizând informaţii neadevărate. Avem ţări unde există chiar şefi de stat care răspândesc ştiri incorecte, cum se întâmplă chiar şi în SUA, nu numai în Filpine”, continuă Radsch. „Din pricina Covid-19 jurnaliştii se află sub o presiune de nedescris datorită noilor restricţii de mişcare, noilor condiţii de muncă, noilor legi privind presa”.
Din Ungaria în Uzbekistan, din Rusia în Africa, guvernele sancţionează cu amenzi şi ani de închisoare pe aceia care răspândesc ştiri false sau dezinformează asupra virusului, graţie decretelor aprobate la repezeală care permit în realitate să neutralizeze, să suprime, să incrimineze pe aceia care critică sau investighează versiunile oficiale ale autorităţilor asupra bolii.
Interogaţi, expulzaţi, târâţi prin noroi pentru a fi discreditaţi, unul după altul, jurnaliştii rămân în obiectiv de la Minsk la Delhi. În siderala Bielorusie, fiindcă a criticat inacţiunea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, cel care a caracterizat virusul „doar o psihoză”, jurnalistul Serghei Satsuk riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare.
La Adis Abeba, interogatorii şi detenţie pentru Yayesew Shimelis de la ziarul Feteh, la Delhi, Siddharth Vardajan redactor indian, vinovat că a semnat „o cercetare care seamănă discordie”. Î
În Est, unul dintre primele nume pe lista jurnaşiştilor în pericol este sârboaica Ana Lalic, în Ucraina , Tetiana Sivokon, agresată în timp ce investiga vânzarea măştilor la negru...Tot acest devotament al jurnaliştilor în condiţiile în care în toată lumea situaţia financiară a mass-media este exasperantă, notează Huffingtonpost.