COVID-19 în România. Testele de coronavirus, amănunte inedite. Cifre uimitoare

COVID-19 în România. Testele de coronavirus, amănunte inedite. Cifre uimitoare sursa: arhivă EVZ

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității o serie de date uimitoare despre testările pentru coronavirus din România.

GCS a realizat o agregare a datelor privind numărul de teste efectuate în România, la nivel național, de la începutul crizei sanitare generată de infecția cu noul tip de coronavirus (SARS-CoV-2) până în prezent, se arată într-un comunicat al instituției.

Centralizare a fost realizată pentru a răspunde solicitărilor din partea mass-media pe această temă. Datele folosite sunt cele transmise zilnic de Institutul Național de Sănătate Publică.

Cifre incredibile

În urma analizării datelor agregate rezultă următoarele concluzii:

Ne puteți urmări și pe Google News

⦁ Capacitatea de testare în luna martie a acestui an, la debutul epidemiei în România, era de sub 100 de teste prelucrare în fiecare zi.

⦁ În luna octombrie a fost atinsă capacitatea de prelucrare a peste 40.000 de teste pe zi.

⦁ În toată luna martie testele prelucrate au fost 24.654. În prezent sunt efectuate mai multe teste într-o singură zi decât în întreaga lună martie.

⦁ Capacitatea de testare a fost crescută rapid, de la 24.654 de probe prelucrate în luna martie la 150.720 în luna aprilie.

⦁ Capacitatea de testare a fost crescută în mod continuu, ajungând la posibilitatea de a efectua, în acest moment, peste 800.000 de teste lunar (în luna octombrie au fost efectuate 823. 057 de teste, iar în luna septembrie 616.745 de teste).

De asemenea, a fost realizat un material centralizat privind evoluția cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în România și în alte state din Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Acest material reprezintă o situație comparativă privind evoluția numărului de cazuri, cumulate la 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori în diferite state din Europa, în intervalul 1 septembrie - 31 octombrie 2020. Sursa datelor este Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

 

Grafic 1 - evoluția numărului de teste efectuate în România

Grafic 2 - evoluția indicelui de infectare în România, unele state UE și UK