Evenimentul Zilei > International > Covid-19. Imunitatea colectivă, preconizată pentru iulie în Europa
Covid-19. Imunitatea colectivă, preconizată pentru iulie în Europa

Covid-19. Imunitatea colectivă, preconizată pentru iulie în Europa

LA TRIBUNE . Potrivit comisarului european, livrările de vaccinuri vor creşte exponenţial în Europa şi ar putea permite să se atingă imunitatea colectivă de la jumătatea lunii iulie. El acuză laboratorul AstraZeneca de întârzierea acumulată de Europa în calendarul de vaccinare în masă.

Imunitatea colectivă la noul coronavirus ar putea fi atinsă pentru 450 de milioane de  locuitori ai Uniunii Europene (UE) la jumătatea lunii iulie, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, însărcinat cu asigurarea vaccinurilor în UE, pentru ziarul „Le Parisien” de luni.

„Avem (…) de acum o adevărată vizibilitate asupra a ce se întamplă, de la fabricare la stocare, trecând prin îmbuteliere sau teste”, arată el referitor la fabricarea vaccinurilor contra Covid-19.

„14 milioane de doze au fost livrate în ianuarie în UE, 28 de milioane în februarie şi 60 de milioane în martie. Pentru trimestrul următor, trecem la 100 de milioane în aprilie, mai şi iunie. Apoi 120 de milioane în vară şi vom atinge un ritm de croazieră de 200 de milioane începând din septembrie”, adaugă el.

Pe tot semestrul al doilea, peste 800 de milioane de doze vor fi livrate UE, potrivit lui Thierry Breton.

„Imunitatea colectivă ar putea fi atinsă pentru toţi locuitorii Uniuniui Europene la jumătatea lui iulie”, asigură comisarul european.

Vorbind despre lentoarea vaccinării în Europa, Thierry Breton acuză de altfel direct laboratorul AstraZeneca.

„Dacă am fi primit 100% vaccinurile de la AstraZeneca care ne erau destinate prin contract, Uniunea Europeană ar fi astăzi la acelaşi nivel ca Marea Britanie în ce priveşte vaccinarea”, declară el.

„Afirm deci, golul de aer pe care l-am înregistrat provine numai din lipsurile de livrare de la AstraZeneca”, continuă el, adăugând că Europa examinează această situaţie din punct de vedere juridic.

(Rador)

https://www.latribune.fr/economie/union-europeenne/covid-19-l-immunite-collective-prevue-pour-juillet-en-europe-d-apres-breton-881631.html