Ce măsuri trebuie să luați atunci când mergeți la cumpărături. Câteva sfaturi absolut utile

Să stăm acasă este cel mai bun lucru pe care îl putem face în aceste zile în care ne găsim în plină epidemie de Covid-19. Izolarea la domiciliu presupune restricționarea ieșirilor din casă iar toți factorii resposabili explică populației că autoizolarea este soluția extremă cea mai importantă împotriva acestui coronavirus. Totuși, cumpărăturile esențiale pentru un trai în propria locuință au rămas unele dintre puținele ieșiri autorizate. Acest lucru ne obligă să luăm toate măsurile de precauție, cum ar fi regula de aur, care constă în păstrarea unei distanțe sociale.

Mersul la cumpărături prezintă un risc de îmbolnăvire în aceste momente în care ne găsim cu toții în plină pandemie de Covid-19. În clipa în care ieși din casă, înseamnă că ți-ai asumat riscul de a interacționa cu alte persoane care pot avea Covid-19 și chiar să atingi suprafețe potențial contaminate.

În supermarketuri, este posibil ca persoanele contaminate să fi atins produsele aflate pe raft înaintea ta. În acest moment se știe că virusul poate supraviețui ore întregi pe multe suprafețe, de aceea riscul de a-l lua cu tine acasă este destul de mare.

În clipa în care te întorci acasă, evită să pui cumpărăturile contaminate pe blatul unde gătești sau chiar pe masa unde mănânci. Pentru a evita pe cât posibil riscul contaminării cu Covid-19, noi toți trebuie să luăm unele măsuri de precauție care ne-ar putea ajuta să fim un pic mai liniștiți.

Iată câteva recomandări care vă pot ajuta să limitați cât mai bine acești factori de risc pentru a vă proteja pe voi dar și pe cei dragi vouă.

Încercați să faceți cumpărăturile cât mai rar posibil. Ieșiți la supermarket doar dacă este absolut necesar și, de preferat, o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni.

Încercați să mergeți la cumpărături singuri și nu însoțiți de toată familia. Pentru a nu pierde timpul printre rafturi, pregătiți-vă de acasă o listă cu tot ceea ce vă este necesar.

De asemenea, este util să ne gândim în avans ce am putea să gătim în zilele următoare pentru a cumpăra o singură dată toate ingredientele care ne vor fi utile.

Respectați în permanență distanța minimă față de alți clienți și față de personalul magazinului. Fie că vă aflați printre rafturi sau la casierie, nu vă abateți de la această regulă. În plus, este indicat să vă aduceți de acasă propriile pungi reutilizabile, pungi de cumpărături sau chiar un cărucior de cumpărături.

În acest fel, veți fi sigur că nimeni nu le-a mai folosit înaintea dumneavoastră și eliminați astfel de factor de risc. Faceți plata numai cu card bancar. 

Livrarea la domiciliu sau realizarea cumpărăturile online poate ajuta persoanele cu mobilitate redusă, persoanele cu risc și persoanele în vârstă. Este, de asemenea, o soluțe bună pentru a evita să petrecem mult timp în magazin și astfel să limităm riscul de expunere și contaminare.

Nu uitați, însă, că produsele provin adesea de pe rafturi și este posibil să fi fost atinse de o persoană contaminată. Prin urmare, precauțiile date rămân valabile.

Virusul poate supraviețui câteva ore pe anumite suprafețe și, prin urmare, pe articolele pe care le-ați cumpărat. Deci, imediat ce ajungeți acasă, spălați-vă mâinile. Apoi, chiar înainte de a vă depozita cumpărăturile, puteți face două lucruri.

Puteți (dacă este posibil) să aruncați ambalajele în care se află alimentele. Apoi spală-ți mâinile cu săpun. Specialiștii spun că este indicat să nu atingem cumpărăturile timp de 3 sau 4 ore. Depozitați în frigider sau în congelator alimentele ce nu mai pot aștepta și lăsați restul e cumpărături, afară, în grădină, pe balconul tău, în holul de intrare, în portbagajul mașinii tale. Procedând astfel, riscul de contaminare va fi redus și veți fi mai liniștit. 

Cum trebuie să procedați în cazul fructelor, legumelor sau chiar pâinii? Dacă acestea se află în plastic, atunci putem să aruncăm ambalajul și să ne spălăm pe mâini. Cu toate acestea, putem lua măsuri de precauție suplimentare pentru produsele proaspete care nu sunt neapărat ambalate!

Nu uitați să spălați fructele și legumele cu apă și săpun. De asemenea, este mai sigur să nu mâncați coaja (chiar dacă este plină de vitamine) și să curățați bine fiecare legumă.

Când vine vorba de pâine (pe care, evident, nu o poți spăla cu săpun și apă), mai poți face și alte lucruri. Când mergeți la brutărie, nu atingeți nimic pe drum, cu atât mai puțin mânerul ușii când intrați. Pentru a fi siguri că eliminăm riscul de contaminare, putem încăzi pâinea în cuptor timp de câteva minute.

Cea mai bună măsură, pe lângă păstarea distanței sociale, este să vă spălați mâinile în mod corespunzător și mai ales să nu vă atingeți fața. Este incredibil de câte ori ne atingem fața fără a ne gândi conștient la asta. Unii dintre noi ne așezăm mai bine ochelarii, spre exemplu. Apropos de ochelari, încercați să nu îi atingeți în timpul cumpărăturilor și nu uitați să îi curățați când ajungeți acasă.

În privința mănușilor, părerile sunt împărțite. Trebuie înțeles că, la magazin, singurele gesturi care te protejează cu adevărat sunt  să nu-ți atingi niciodată fața și să te speli bine pe mâini. Folosirea mănușilor vor fi inutile dacă, crezând că sunteți protejat acordați mai puțin atenție regulilor de aur și puneți mâna pe față!

Dezinfectarea cu gel pe mâini și spălarea mâinilor cu apă cu săpun după cumpărături este esențială, chiar și dacă ați folosit mănuși. Purtarea unei măști este utilă dacă găsiți una. Totuși, acest lucru nu te scutește de respectarea regulilor mai sus amintite.