COVID – 19 bate în retragere. Autoritățile îndeamnă populația să fie precaută

Covid-19. Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova. COVID – 19 bate în retragere. Săptămâna trecută, au fost înregistrate circa 2 000 de cazuri. Cifra este cu 25,3% mai mică față de săptămâna precedentă. Din numărul total, 350 de cazuri au fost înregistrate în regiunea transnistreană. Datele au fost prezentate marți de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Mai puține îmbolnăviri în rândul copiilor

Numărul de cazuri  COVID-19 în rândul copiilor cu vârstele de 0-14 ani a fost de 456. Cifra este cu 22,4% mai mică comparativ cu săptămâna anterioară.

Sursa foto: Arhiva EVZ

În această perioadă au fost efectuate în total 10 839 de teste, cu 15,9% mai puține comparativ cu săptămâna anterioară. Numărul probelor pozitive a scăzut în ultima săptămână de la 20,8% la 18,4%.

În capitală, cazurile COVID – 19 sunt în creștere, susțin autoritățile

Chiar dacă la nivel de țară numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID – 19 sunt în descreștere, în municipiul Chișinău acestea au sporit semnificativ.

Șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială a capitalei, Vladimir Bolocan, a anunțat la ședința operativă a serviciilor municipale, că în Chișinău s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19. Acesta a subliniat că săptămâna trecută au fost stabilite 808 cazuri, cu 26,4% mai multe decât săptămâna precedentă.

În acest context, Vladimir Bolocan a îndemnat oamenii să se vaccineze anti-COVID.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să fie precauți

Având în vedere începerea noului an școlar, formarea colectivităților și creșterea mobilității populației, ANSP recomandă tuturor cetățenilor respectarea principalelor măsuri de protecție pentru a asigura sănătatea și siguranța publică.

Măști de protecție/Sursa foto: arhiva EVZ

Astfel, cetățenii sunt îndemnați să mențină distanța socială și să evite locurile aglomerate. Este important ca persoanele să respecte igiena mâinilor și cea respiratorie. La locul de muncă se recomandă aerisirea regulată a spațiilor închise. Rămâne actuală purtarea măștilor în instituțiile medicale.

La fel, persoanele sunt îndemnate să evite călătoriile internaționale sau în zone cu rate ridicate de infectare, dacă acestea nu sunt absolut necesare. De asemenea, fiecare cetățean trebuie să-și monitorizeze starea de sănătate și să se adreseze cât mai devreme la medicul de familie în cazul apariției simptomelor.