Evenimentul Zilei > International > COURRIER INTERNATIONAL: Pentru Thierry Breton, Brexitul este o „tragedie”
COURRIER INTERNATIONAL: Pentru Thierry Breton, Brexitul este o „tragedie”

COURRIER INTERNATIONAL: Pentru Thierry Breton, Brexitul este o „tragedie”

Brexitul este o "tragedie" care privează Marea Britanie, care se confruntă şi cu circulația unei noi tulpini extrem de contagioase a virusului, de ajutorul pe care Uniunea Europeană i l-ar fi putut oferi, a regretat luni comisarul pentru Piaţa internă, Thierry Breton.

„O spun din toată inima, este o tragedie ceea ce se întâmplă în Marea Britanie, iar acest Brexit este o tragedie, vedem asta tot mai mult în fiecare zi, regretăm profund această decizie” chiar dacă „o respectăm pentru că poporul britanic este suveran, desigur”, a declarat oficialul la radio BFM Business.

„Dacă Marea Britanie ar fi decis să rămână în Uniunea Europeană, astăzi ar avea, ca toate țările europene, între 30, 40 și 50 de miliarde de euro și am putea să o ajutăm cum o facem pentru noi toţi cu fondul Next generation EU” al Comisiei.

„Marea Britanie se privează de acest ajutor”, a regretat el.

Finanțat printr-un împrumut comun și dotat cu 750 de miliarde de euro, din care peste 300 de miliarde de euro în subvenții acordate statelor membre, acest plan european de redresare trebuie să fie implementat în 2021, primele plăți urmând să fie efectuate până la sfârșitul primului trimestru.

Franța urmează să primească în jur de 40 de miliarde de euro.

„Și există acest Brexit care nu se termină, orice s-ar întâmpla Marea Britanie va fi cea care pierde, bineînțeles că vreau să ajungem la un acord” și „cred că în cele din urmă vom avea un acord, dar timpul pierdut, amânarea și toate astea pentru ce?”, a întrebat Thierry Breton.

Se așteaptă ca negocierile post-Brexit dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit să continue luni, după un weekend axat pe problema pescuitului, care blochează orice perspectivă de acord cu doar unsprezece zile înainte de ruptura definitivă.

Britanicii se confruntă cu descoperirea unei noi variante „scăpate de sub control” a coronavirusului, care a determinat guvernul să reînchidă Londra și mai multe țări europene, inclusiv Germania, Franţa, Italia şi Irlanda, să-și suspende legăturile cu această țară. (Rador)

https://www.courrierinternational.com/depeche/pour-thierry-breton-le-brexit-est-une-tragedie.afp.com.20201221.doc.8xj7bh.xml

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/rlambru