Evenimentul Zilei > International > Cotropirea Europei: Statisticile puhoiului istoric
Cotropirea Europei: Statisticile puhoiului istoric

Cotropirea Europei: Statisticile puhoiului istoric

Asistăm la un fenomen istoric: potrivit cifrelor oficiale furnizate de Agenția Europeană Frontex, în primele opt luni ale anului au fost înregistrați peste 500.000 de bărbați, femei și copii la granițele UE, față de „numai” 280.000 în tot anul 2014.

 În ultimele cinci luni ale acestui an, recordurile au căzut unul după altul, pentru ca în luna august să se înregistreze recordul absolut: 156.000 de imigranți.

Dintre aceștia, peste 88.000 de persoane au sosit în Grecia, adică de unsprezece ori mai multe decât în luna august a anului trecut.

În Ungaria, peste 55.000 de imigranți, intrați din Serbia, au fost recenzați în luna august a acestui an, adică de douăzeci de ori mai mulți decât în august 2014.

În Italia, numărul de intrări a fost în scădere în luna august, cu „numai” 13.000 de persoane, adică la jumătate față de cifrele înregistrate în august 2014.

Gard și la granița cu România

În Ungaria a intrat de ieri în vigoare o legislație înăsprită față de imigranți. Drept urmare, 60 de persoane au fost arestate în timp ce tăiau sârma ghimpată de la frontieră, încercând să forțeze pătrunderea în țară. Acestea riscă pedepse de trei ani de închisoare. Noile legi par să-și facă efectul: nici un imigrant nu a mai reușit să pătrundă ieri în Ungaria. Însă, la frontiera cu Serbia era „o atmosferă de război”, a scris Le Monde.

Ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto a anunțat ieri că guvernul său a decis să construiască o prelungire a gardului de sârmă ghimpată „pe o distanță rezonabilă” și la frontiera cu România, în cazul în care imigranții ar încerca să ocolească gardul prin țara noastră.