Cotroceni, casa de vis a reginei Maria

Cotroceni, casa de vis a reginei Maria

„Casele de vis ale Reginei Maria: Palatul Cotroceni” - prima din conferințele științifice dedicate Casei Regale a României, la Castelul Peleș

Palatul Cotroceni a fost una dintre casele de vis ale reginei Maria a României. „Palatul Regal Cotroceni nu a fost construit din inițiativa reginei Maria, dar a fost decorat după gusturile sale, fiind reședința cea mai importantă de la București, la început, a familiei princiare, și din 1914, a familiei regale. Palatul Cotroceni a fost construit începând din 1893, când guvernul a deschis un credit de 1.700.000 de lei pentru dărâmarea vechilor case domneşti şi construirea unui palat în folosinţa moştenitorilor Coroanei, ca reşedinţă oficială, lucrările fiind încredinţate arhitectului francez Paul Gottereau”, ne spune dr. Ştefania Dinu.

Sufrageria regală

Prezentăm două dintre încăperile care au fost redecorate după gustul reginei. „Arhitectul Grigore Cerchez a venit în întâmpinarea dorinței reginei Maria de a introduce în palat stilul neoromânesc, avându-l furnizor de mobilier pe Bernhard Ludwig din Viena. Noua sufragerie regală sau românească era o îmbinare de influenţe bizantine şi celtice. (...) După gustul reginei s-a comandat o masă mare rotundă, sculptată şi poleită cu aur denumită «masa rotundă a regelui Arthur». În jurul acestei mese erau așezate 24 de scaune poleite în aur, spătarele având desene bizantine: vulturul și arborele vieții. La capătul încăperii se afla un bufet iconostas poleit cu aur provenit de la o biserică grecească. La această masă s-au întâlnit, alături de familia regală: Ion I.C.Brătianu, I. G. Duca, Nicolae Titulescu, Tache Ionescu, Barbu Știrbey, gen. H. Berthelot, contele de Saint-Aulaire, Joe Boyle, prof. George Huntigton Samuel Hill”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dormitorul argintiu

„Amenajat între 1901 și 1905, ambianţa era feerică, abundenţa decorului floral fiind egalată de bogăţia formelor şi a motivelor de inspiraţie celtică. Coloane mari, arcuri semicirculare creau un uriaș «alcov» în jurul patului solemn, deasupra căruia atârna un superb șoim argintiu. Stuctura era în întregime argintată, iar pardoseala era compusă din dale de culoare turcoaz care-i conferea un aspect acvatic”, ne completează tabloul dr. Ştefania Dinu.

Conferințe

Secția de muzeografie a Muzeului Național Peleș propune, în premieră anul acesta, Programul Conferințelor Științifice, dedicate istoriei Casei Regale Române, apelând la nume consacrate ale mediului cultural românesc. Conferința lunii iunie o are ca protagonistă pe dr. Ștefania Dinu, muzeograf în cadrul Muzeului Național Cotroceni. Vineri, 26 iunie, la ora 11:00, se va spune povestea uneia dintre casele de vis ale reginei Maria.