Coșul minim de consum pentru o familie formată din doi adulți și doi copii a ajus de la 9.978 de lei/ lună, cât era anul trecut, la 10.450 de lei/lună, anul acesta, ceea ce înceamnă o creștere a cheltuielilor cu 4,7%.
Inflația a scumpit coșul zilnic
Această creștere este demnă de a fi luată în calcul și reflectă tendința de scumpire a bunurilor și serviciilor în România. Aceasta este determinată în special de creșterea inflației și de instabilitatea economică la nivel global.
Un raport realizat de Fundația Friedrich Ebert România și Sydex România atrage atenția asupra impactului direct pe care aceste creșteri de preț îl au asupra bugetelor familiilor, acestea făcând cheltuieli din ce în ce mai mari pentru a-și asigura un trai decent.
Costul coșului zilnic se simte, indiferent de numărul membrilor dintr-o familie
Nu numai o familie de doi adulți și doi copii simte creșterea de preț ci și alte structuri familiale resimt povara creșterii costurilor de trai.
Alte cazuri ale raportului arată că costul coșului minim pentru o familie cu doi adulți și un copil a ajuns la 8.586 lei/lună, iar pentru un cuplu fără copii la 6.435 lei/lună.
O persoană adultă singură are nevoie de 3.972 lei/lună pentru a-și acoperi cheltuielile minime necesare unui trai decent. Aceste cifre arată clar că, presiunea financiară este resimțită din ce în ce mai acut.
Creșterea valorii coșului zilnic, rezultatul inflației
Scumpirile semnificative în aproape toate categoriile de cheltuieli se reflectă în creșterea valorii coșului minim de consum pentru anul 2024. Alimentele au crescut cel mai mult, cu peste 100 de lei pe lună în medie, ceea ce reflectă o scumpire generalizată a produselor alimentare de bază.
În același timp, s-a observat o creștere a prețurilor la locuințe, dar costurile utilităților și întreținerii, au rămas relativ stabile, neînregistrând o creștere semnificativă.
Coșul minim acoperă toate necesitățile unui trai decent
Coșul minim de consum acoperă mai mult decât necesitățile de bază, cum ar fi adăpostul și alimentația. El include și cheltuieli pentru îmbrăcăminte, sănătate, educație și transport, igienă personală, toate fiind considerate esențiale pentru un trai decent.
În această situație, în care inflația este în creștere la nivel global, tot mai multe familii întâmpină dificultăți în a-și acoperi cheltuielile de zi cu zi.
Familiile cu venituri mici și mijlocii, vulnerabile la scumpiri
Raportul Fundației Friedrich Ebert subliniază că aceasta (inflația) pune o presiune enormă pe veniturile gospodăriilor, mai ales pentru familiile cu venituri medii și mici, care sunt cele mai vulnerabile la scumpiri.
Traiul decent în marile orașe devine o provocare tot mai mare pentru o mare parte a populației, unde costurile sunt mai ridicate comparativ cu mediul rural.