Costurile de mediu ale războiului din Ucraina sunt enorme, având în vedere că bombardamentele au distrus sau afectat grav ecosistemele de pe o suprafață vastă din regiune, afectând și Republica Moldova.
Cooperare pe probleme de mediu între Ucraina și Republica Moldova
Republica Moldova și Ucraina își vor intensifica colaborarea în domeniul protecției mediului, au anunțat miniștrii de resort din cele două țări, Sergiu Lazarencu și Ruslan Strileț.
Cei doi oficiali au discutat, la ultima lor întâlnire, despre consecințele devastatoare ale războiului asupra ecosistemelor din Ucraina și Republica Moldova.
Ministrul moldovean al Mediului, Sergiu Lazarencu, a analizat, la Kiev, alături de omologul său ucrainean, Ruslan Strileț, marile provocări comune cu privire la mediu.
Potrivit celor doi oficiali, războiul declanșat în februarie 2022 de trupele lui Vladimir Putin contra Ucrainei a produs, pe lângă pierderile de vieți omenești și distrugerile economice, și daune semnificative asupra mediului, prin incendiera unor păduri, polurea apelor și distrugerea sau afectarea serioasă a ecosistemelor.
Peste 6 miliarde de dolari costă distrugerile de mediu provocate de trupele lui Putin
Ministrul Mediului din Republica Moldova, Sergiu Lazarencu, a declarat că, potrivit estimărilor sale, costurile pe care le suportă mediul din Ucraina se ridică la peste 6 miliarde de dolari. De asemenea, a mai informat oficialul moldovean, au fost deschide circa 5.500 de dosare pentru infracțiuni ecologice.
Sergiu Lazarencu a anunțat și că, la convorbirea sa cu omologul ucrainean Ruslan Strileț, a fost discutată cooperarea bilaterală în domeniul protecției mediului și gestionării resurselor de apă. Eforturile comune pentru combaterea poluării transfrontaliere au fost, de asemenea, un subiect aflat pe agenda întâlnirii de la Kiev.
„Am agreat ca angajații din direcțiile ministerului și instituțiile de mediu din ambele țări să comunice direct, ceea ce ar ajuta să fim informați și mai pregătiți pentru a răspunde la incidentele de mediu care au loc în Ucraina și ale căror efecte se simt în Republica Moldova”, a adaugat Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului de la Chișinău.
Întâlnirea de la Kiev dintre Ruslan Strileț și Sergiu Lazarencu avut loc după ce, pe 15 august, la Odesa, cei doi miniștri au semnat Acordul pentru implementarea Convenției Espoo, prin care s-au angajat să adopte măsuri pentru a preveni și reduce impactul transfrontalier asupra mediului.
Vizită la Bucea și Borodianka, scena masacrelor făcute de ruși în 2022
În cursul zilei de sâmbătă, cei doi miniștri au efectuat și o vizită la lacul de acumulare Novodnestrovsk, pentru a discuta despre situația hidrologică din râul Nistru.
Cu ocazia acestei întâlniri, delegația Republicii Moldova a vizitat și localitățile Bucea și Borodianka, două orașe grav afectate de război. Reamintim că, la începutul războiului, trupele lui Vladimir Putin au comis un adevărat masacru contra civililor, mulți fiind schingiuiți și uciși fără niciun motiv.
În plus, multe locuințe au fost distruse la Bucea și Borodianka, iar soldații lui Putin s-au dedat și la jafuri pe scară largă, încărcând în camioane, pentru a trimite în Federația Rusă, aparate electrocasnice, îmbrăcăminte și chiar obiecte de mobilier.