Cu salariile reduse cu 25 la sută, angajatele Serviciului de stare civilă din Sibiu nu vor mai veni să oficieze căsătorii în zilele de sâmbătă, când sunt prezente la serviciu din pur voluntariat.
În cele mai cerute zile pentru oficierea căsătoriilor civile, sâmbetele, cuplurile din Sibiu vor găsi ușile închise începând, cel mai probabil, din prima parte a lunii iunie.
Angajații Serviciului de stare civilă veneau, până acum, din spirit de voluntariat la muncă în zilele de sâmbătă, când, de fapt, nu au program impus prin lege. Până în primăvara anului trecut, orele suplimentare de sâmbăta erau plătite.
Guvernul Boc a blocat aceste plăți, iar în compensare, angajatele Serviciului care veneau și sâmbăta la lucru primeau, la schimb, zile libere: câte două în cursul săptămânii, pentru fiecare sâmbătă lucrată.
Nici acest sistem de recompensă nu a putut fi aplicat mult: din cele șapte lucrătoare la ghișee, două s-au pensionat și una a demisionat, la o lună de la tăierea banilor pentru orele lucrate suplimentar. Cu angajările blocate de actualul Guvern, conducerea Stării civile din Sibiu a fost forțată să nu mai acorde nici zilele libere compensatorii.
Decizie aprobată tacit
Conducerea Primăriei Sibiu a aprobat, tacit, intenția angajaților stării civile, din moment ce legea nu le permite nicio modalitate prin care să recompenseze, în vreun fel, orele suplimentar lucrate. Oficial, se mai caută soluții.
”După publicarea noilor prevederi cu privire la salarizarea în sistemul bugetar vom putea analiza situația remunerării orelor suplimentare lucrate de cei de la Starea Civilă”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Decese cu aprobare de la Parchet
Situația este cu atât mai dificilă cu cât, nu doar pentru oficierea căsătoriilor vin angajatele Stării civile sâmbăta la program. Timp de patru ore, acestea deschid și ghișeul pentru Decese, astfel încât să poată fi respectat termenul legal de la înregistrarea unui deces, cel de trei zile.
În cazul în care acest număr de zile este depășit, eliberarea certificatului de deces este condiționată de alte acte care trebuie obținute de la Parchet. Pentru un deces petrecut vineri după-amiaza, automat cele trei zile prevăzute de lege ar fi depășite, dacă sibienii nu ar avea posibilitatea să înregistreze și sâmbăta decesele celor apropiați.
”Am gândit și aplicat acest sistem pentru a ajuta sibienii. Prin urmare, noi, cei de la Serviciul de stare civilă, venim pe rând, prin rotație, pentru a ține ghișeele deschise și în cursul zilelor de sâmbătă”, adaugă Ana Mînzat, directorul Serviciului public de evidență a persoanelor Sibiu. Evident, nici angajatele care vin la ghișeul Decese nu sunt recompensate în vreun fel.
Cel puțin 30 de căsătorii pe sâmbătă
Cele mai multe cupluri sibiene care au decis să se căsătorească, preferă să spună ”Da” în fața ofițerului stării civile în aceeași zi cu slujba căsătoriei religioase și cu cea a petrecerilor: sâmbăta.
Astfel, din luna iunie și până la sfârșitul lunii septembrie, nu există sâmbătă în care la Starea civilă din Sibiu să nu stea la rând cel puțin 30 de mirese. Maximul a fost de 50 de căsătorii, când directorul Stării civile a deschis ușa primului cuplu la opt dimineața și a închis-o la opt seara.
Și tot vara vine și perioada concediilor de odihnă, când numărul angajaților de la Starea civilă se reduce și mai mult, obligând la și mai multe ore suplimentare pe cei care sunt prezenți.
”După luarea deciziei de a nu mai oficia căsătorii sâmbăta, vom anunța pe toată lumea, prin mass-media, prin tot felul de mijloace”, mai spune Ana Mînzat.
Tinerii sibieni ar da bani de la ei
Evident, tinerii sibieni care au luat în calcul ziua de sâmbătă pentru oficierea căsătoriei lor nu sunt mulțumiți de viitoarea situație. ”Eu aș fi de acord să și plătesc o sumă, pentru a avea cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă. Nu mi se pare corect față de mine să nu pot beneficia, dacă vreau să plătesc, de un anumit serviciu”, spune o tânără care pregătește căsătoria în luna iulie.
Doar că funcționarii publici precum cei din cadrul Stării civile nu au voie, prin lege, să încaseze bani din alte surse de activitate apropiate celor pentru care sunt angajați. Iar schimbarea zilei căsătoriei civile, aduce noi cheltuieli.
”Dacă o să fie vinerea, nu o să am toată familia și toți prietenii alături. Cel puțin pentru mine va fi nevoie de o nouă rochie, o altă programare la coafor, buchete, prăjituri în plus”, calculează Dana N., o tânără viitoare soție.