Costel, tenorul zidar, chemat la Conservator

Costel, tenorul zidar, chemat la Conservator

Românul care i-a vrăjit pe spanioli a primit o bursă de la Ministerul Culturii.

Adrian Iorgulescu, ministrul culturii şi cultelor, a declarat că îi va oferi o bursă de studii lui Costel Busuioc, românul care i-a vrăjit pe spanioli cu vocea sa de tenor şi care a devenit celebru odată cu participarea la emisiunea-concurs „Hijos de Babel“, difuzată de televiziunea publică spaniolă, TVE. Impresionat de talentul lui Costel - un zidar care a descoperit că are reale calităţi artistice - Adrian Iorgulescu intenţionează să-l ajute să se perfecţioneze în acest domeniu.

„Vreau să-i pun la dispoziţie o bursă de studii. Are talent dar, dacă vrea să facă o carieră, trebuie să aibă studii în domeniu. Astfel, cu ajutorul bursei, va putea urma două cursuri, canto şi teoria muzicii, la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu profesori prestigioşi“, a declarat pentru Mediafax Adrian Iorgulescu. Deoarece Costel are doar opt clase, el va trebui să-şi finalizeze studiile pentru a putea urma universitatea. „Are nevoie de şcolarizare, dar nu poate să intre la facultate pentru că nu are bacalaureatul. Singura formulă potrivită sunt aceste cursuri specializate“, a mai spus ministrul culturii. „Sunt, de felul meu, mai pesimist“

După trei etape de concurs, Costel Busuioc se află pe primul loc în clasament, cu 27 de puncte. Românul a devenit cunoscut în ţara natală după ce câteva înregistrări din emisiune au fost postate pe site-ul YouTube.com. În emisiunea „100%“ de miercuri, de la Realitatea TV, Costel Busuioc a mărturisit, într-o intervenţie în direct, că succesul l-a luat pe nepregătite.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu sunt, de felul meu, mai pesimist. Sincer, nu mă aşteptam la un asemenea succes... Dar mă bucur“, a declarat el. Românul, care petrece cinci zile în cantonament, la emisiune, a dezvăluit că volumul de muncă este foarte mare, iar repetiţiile durează până noaptea târziu. Pentru următoarea etapă a concursului, Costel pregăteşte celebra melodie „Con te partiro“, a lui Andrea Bocelli. Pavarotti din Banat

Costel Busuioc (33 de ani), supranumit Pavarotti din Banat, a emigrat în Spania în urmă cu doi ani, pentru a câştiga bani cu care să-şi întreţină soţia şi cei patru copii rămaşi acasă, în comuna Ghilad, din Timiş. A fost auzit cântând lângă betonieră şi comparat cu regretatul tenor italian.

Încurajat de colegii de muncă, s-a înscris la preselecţia pentru „Hijos de Babel“ (un concurs pentru imigranţi, organizat de televiziunea publică spaniolă), la care au participat peste 4.000 de candidaţi. A fost selectat printre finalişti, iar vocea sa extraordinară i-a adus imediat laudele şi voturile publicului iberic. Costel Busuioc este considerat unul dintre favoriţii la câştigarea concursului. VIS ÎMPLINIT Viaţă de roman Costel Busuioc s-a născut în Moldova, într-o familie săracă şi încă din copilărie a muncit pentru a se întreţine. La 14 ani a plecat de acasă şi a lucrat la mai multe familii din Timiş, ca băiat bun la toate: îngrijitor la vaci sau ajutor pentru curăţenie prin curţile oamenilor. Când a mai crescut, s-a angajat la CFR, apoi în diverse alte locuri, dar banii câştigaţi îi ajungeau doar pentru a mânca în fiecare zi. Înainte de a pleca în Spania, Costel a lucrat ca maseur la azilul de bătrâni din Ceacova, o comună de lângă Ghilad.

Costel şi soţia sa, Dana, în vârstă de 31 de ani, fac parte din „Oastea Domnului“, o asociaţie creştină ultraortodoxă, şi au patru copii: Tabita (8 ani), Daniel (7 ani), Sara (4 ani) şi Rebecca (1 an şi 8 luni). Costel a cântat ani de zile la Biserica din Rogoz, un sat din judeţul Maramureş. În urmă cu câţiva ani, i s-a oferit o bursă pentru a studia canto la Viena, pe care s-a văzut nevoit să o refuze, deoarece soţia sa avea probleme de sănătate.