Evenimentul Zilei > Actualitate > Cosmonautul Prunariu a luat ţeapă pe Pământ!
Cosmonautul Prunariu a luat ţeapă pe Pământ!

Cosmonautul Prunariu a luat ţeapă pe Pământ!

Dumitru Prunariu a achitat 180.000 de euro pentru două apartamente, dar a rămas şi fără case şi fără bani.

Dumitru Dorin Prunariu, cunoscutul cosmonaut român, traversează o perioadă dificilă, fiind în pericol de a- şi pierde casa în care locuieşte şi de a rămâne cu o datorie la bancă, de peste 180.000 de euro.

Necazul i se trage de la un contract pe care l-a încheiat, la sfârşitul anului 2008, cu un dezvoltator imobiliar – Confidential Business SRL Bucureşti, pentru construirea a două apartamente, în zona de Nord a Capitalei. Mai exact, pe Bulevardul Gheorghe Ionescu Siseşti, nr. 146-156, aproape de restaurantul "Doi Cocoşi". Prunariu a povestit, pentru "Evenimentul zilei", că unul dintre apartamente era pentru el, iar celălalt pentru fiul său, Radu- Cătălin: "Am achitat drept avans, taxă de rezervare şi TVA, pentru cele două apartamente, peste 180.000 de euro. Termenul de predare era 15 martie 2011, cu o perioadă de graţie de trei luni. Deci, cel tâziu pe 15 iunie 2011, cele două apartamente trebuiau finalizate şi predate. Din păcate, nici măcar nu sunt începute, pentru blocul respectiv fiind turnată doar fundaţia şi parcarea subterană şi este ridicată la roşu doar o scară, din cele şase prevăzute. Clădirea era proiectată pentru patru etaje. Deşi contractul prevedea că vânzătorul va plăti penalizări în cazul nerespectării termenului, şi anume de 0,04% pe zi, la valoarea deja achitată de cumpărător, firma Confidential Business ne-a anunţat că nu ne dă niciun ban, pentru că nu are de unde. Pentru a achita avansul, eu am contractat un credit de 180.000 de euro, de la Unicredit Ţiriac Bank, unde am pus drept gaj apartamentul meu din Bucureşti, în care locuiesc în prezent şi pe care, iată, risc să-l pierd".

Ţeapă de 500.000 de euro

Firma Confidential Business urma să construiască în zona amintită din Capitală un complex imobiliar, denumit "Odyseea", proiect de care, pe fondul crizei economice din ultimii ani, s-a ales praful. Practic, din 156 de apartamente prevăzute în proiect a fi construite şi vândute, au fost contractate doar 9, cumpărătorii plătind în avans circa 500.000 de euro, din care, aşa cum am văzut, 180.000 au fost achitaţi de Dumitru Prunariu.

"Firma a cumpărat terenul respectiv, dar l-a gajat la Alpha Bank, pentru un credit de 4 milioane de euro, bani necesari construcţiei. Banca va scoate terenul la vânzare, pentru a-şi recupera banii, iar fima constructoare ne-a anunţat că nu ne va returna sumele achitate drept avans, «indiferent ce prevăd contractele»."

Dorin Prunariu


PE HÂRTIE. Aşa ar fi trebuit să arate complexul în care Prunariu urma să locuiască împreună cu fiul lui


ÎN REALITATE. Blocul în care Prunariu a comandat două apartamente şi pentru care a achitat un avans de 180.000 de euro a rămas neterminat

FALIMENT

Tribunalul a deschis procedura de insolvenţă

La cererea creditorilor, Tribunalul Municipiului Bucureşti a deschis procedura de insolvenţă a debitorului Confidential Business SRL şi a stabilit data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor pentru 21.02.2012. Drept admnistrator judiciar provizoriu a fost numită firma Activ Lichidator Ipurl şi s-a fixat termen pentru continuarea procedurii la data de 11.04.2012. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii firmei Confidential Business SRL, dar ne-a fost imposibil. De altfel, în ultima perioadă, nici clienţii nu-i mai găsesc. La numerele de telefon afişate pe site- ul firmei nu răspunde nimeni de săptămâni întregi.

Acţionarii firmei sunt două offshore-uri: Profit Investment(2004) LTD, din Israel, şi Caterata Limited, din Cipru. La rândul ei, Caterata este formată din firma israeliană New Horizons LTD şi fondul de investiţii austriac Immoeast, fiecare cu câte 50 % din capitalul social. Ultimul bilanţ financiar al firmei Confidential Business SRL, afişat pe site-ul acesteia, este cel pentru anul 2010 şi nu este unul pozitiv. Dimpotrivă, cu un capital social de doar două milioane de lei vechi, firma înregistrează o pierdere netă de două milioane lei şi are datorii neachitate de peste 30 milioane lei.

CV

Dumitru Prunariu, cosmonaut

  • Născut la Braşov, pe 27 septembrie 1952.
  • La 14 mai 1981 a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic.
  • A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial "Intercosmos" şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
  • Este de profesie inginer aeronautic.

CITIŢI ŞI:

  • Cum a scăpat Dumitru Prunariu de răceală în spaţiu
  • 70% din pensia lui Dumitru Prunariu s-a pierdut în spaţiu
  • Dumitru Prunariu, decorat de președintele rus Dmitri Medvedev