Cosmin Olăroiu vorbește deschis despre problemele din fotbalul românesc. Dezvăluie cum sunt selectați jucătorii la Națională

Cosmin Olăroiu vorbește deschis despre problemele din fotbalul românesc. Dezvăluie cum sunt selectați jucătorii la Națională Sursa foto: arhiva EVZ

Cosmin Olăroiu, antrenorul lui Al Sharjah, a vorbit deschis despre fotbalul românesc și nu numai. Printre declarații dure, el a criticat regulile care sunt aplicate jucătorilor străini care vin în România. Antrenorul a mai vorbit despre situația financiară din Liga 1 și despre Uniunea Europeană.

Cosmin Olăroiu a vorbit deschis despre fotbalul din România, dar și cel internațional. Discuția a pornit de la dorința unui afacerist de a cumpăra un club sportiv la noi în țară. Antrenorul român de la Al Sharjah susține că cineva din Arabia Saudită l-a întrebat dacă poate cumpăra o echipă de fotbal din România. Era interesat de o afaceri cu jucători tineri, pe care să îi crească iar apoi să îi vândă.

„I-am spus că mă interesez. M-am interesat, pot juca 3 jucători extracomunitari. Unul care să fi jucat la națională la un Mondial, unul care să fi jucat nu știu câte meciuri la națională în ultimul timp... nu mai știu exact”, a povestit Cosmin Olăroiu în cadrul podcastului „Profu’ de Sport”.

Antrenorul susține că această regulă este în Anglia, iar în România ea nu poate fi aplicată. „Eu, în România, nu pot face asta. N-am nevoie de jucătorii care au jucat la Campionatul Mondial sau de cei care au 15 selecții la națională”, a subliniat Olăroiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cosmin Olăroiu crede mai mult în jucătorii tineri

Antrenorul a ținut să explică ceea ce a vrut să spună. El susține că jucătorii tineri, cu puțină experiență, pot avea o perspectivă mai bună decât cei care au participat la Campionatul Mondial, însă sunt clasați pe ultimele locuri și nici nu au intrat pe teren.

„În același timp pot veni jucători tineri de perspectivă, cu potențial foarte bun, care să joace și să ridice nivelul campionatului. Poate un jucător care a fost la Campionatul Mondial ultimul pe listă și nu a jucat deloc nu e la fel de productiv ca unul tânăr care își dorește să ajungă în Europa, la un nivel superior. Atunci, el vine cu motivație și dorință în plus, ca să crească, și poate ajuta mai mult. Criteriile astea sunt foarte bune, dar pentru un fotbal dezvoltat. Tu ai nevoie de omul ăsta care să vină să facă investiții, să aducă jucători tineri pe care să-i pună lângă români. Aici trebuie să existe un criteriu ca să joace jucătorii români”, a explicat antrenorul român în cadrul podcastului.

Adusă în discuție regula U21, Cosmin Olăroiu a spus că nu vrea să discute astfel de lucruri, însă a precizat că România are nevoie de jucători competitivi. El a revenit la discuția anterioară susținând că a văzut jucători străini aduși la cluburile românești mai slabi decât cei locali. Atunci când a venit vorba despre jucătorii comunitari, cei aduși din țările Uniunii Europene, antrenorul a răbufnit.

„Nu vreau să aud lucrul ăsta, când aud despre comunitatea asta (n.r. Uniunea Europeană) înnebunesc. Nu sunt politician, nu înțeleg nimic și nu vreau să înțeleg nimic din politica asta. Ce înseamnă comunitar? Toată lumea spune «Uniunea Europeană ne-a interzis, Uniunea Europeană ne obligă să facem»... dar ce ne dă nouă Uniunea Europeană?”, a spus Cosmin Olăroiu.

Ce crede antrenorul român despre Uniunea Europeană

Moderatorul i-a explicat antrenorului că UE a adus investiții mari și că, potrivit ultimului raport, țara noastră a primit de trei ori mai mult decât a returnat. Cosmin Olăroiu este sceptic și susține că prețul îl vor plăti copiii noștri sau copiii copiilor noștri.

„Deocamdată. Dar va fi un moment în care se va plăti un preț, pe care cred că nu-l vom plăti noi, ci copiii noștri sau copiii copiilor noștri. Nu mă interesează pe mine ce spune Uniunea Europeană. Pe mine mă interesează ce este bine pentru mine ca țară. Atunci, dacă eu vreau să joc cu 7 jucători locali, nu pot face regula mea? Ca țară, am prioritate, nu mă obligi tu să joc”, a explicat antrenorul.

Cosmin Olăroiu susține că jucătorii comunitari trebuie să aibă același statut. „Atunci tu aduci un jucător mai bun decât mine cu 2%. Dar eu dacă joc, într-un an cresc cu 20% și îl pot depăși pe el. Dar dacă el vine și joacă în locul meu?”, se întreabă antrenorul. Moderatorul a completat cuvintele acestuia susținând că această discuție nu este una simplă.

„Da, și nici nu vreau să mă mai raportez la Uniunea Europeană. Când aud de ea, am alergie. Vreau ca noi, românii, să ne raportăm la noi. Ce suntem, ce putem face? Și noi putem face lucruri, și noi trebuie să ajungem să avem o echipă națională bună. De ce poate Bosnia? De ce sunt mai bune decât noi Bosnia, Ungaria? Cum a ajuns Ungaria la nivelul care e?”, întreabă Cosmin Olăroiu.

România, comparată cu alte țări din UE

În discuție au fost aduse investițiile din partea statul, iar moderatorul s-a concentrat pe Ungaria, susținând că acolo este autoritarism și ceea ce spune Orban se pune în aplicare. Cosmin Olăroiu a venit cu o completare, spunând că toată lumea trebuie să gândească.

„Vezi, ca să ajungi la nivelul A, nu ține de mine sau de tine. Ține de la primul om care decide, în jos, până la nivelul fotbalului. Trebuie ca toată lumea să se gândească: «În următorii 10 ani alocăm o parte din bugetul pentru sport fotbalului». Drepturi de televizare, investiții, impozite, fel și fel de lucruri”, a spus antrenorul român.

Cosmin Olăroiu și-a adus aminte de copilăria sa atunci când moderatorul podcastului a spus că în România fiecare primar își vede interesele proprii și că nu există o generalizare.

„Când eram copil, mergeam la școală, unde în fiecare săptămână veneau antrenori de fotbal, de baschet, de atletism, judo, toate sporturile, care urmăreau copiii la orele de sport, la diferite activități.

Aveai o strategie. Fiind 10.000 de jucători, unii activează în prima divizie, și 9.000 în cealaltă divizie. Aveam 12 serii la Divizia C, era greu să citești ziarul la câte echipe erau, să vezi clasamentele la 12 serii... era greu”, a mai explicat antrenorul.

Copii din anii '80 comparați cu cei din prezent

Cosmin Olăroiu a mărturisit că nu este un AS în tehnologie. Nu știe să pornească sau să se joace pe Playstation. Totuși, dacă ar face parte din generația de acum, cel mai probabil ar prefera și el să stea în casă și să joace FIFA în loc să iasă afară și să se „tăvălească în noroi”. Generația cu cheia la gât a fost una cu totul alta, care vedea în sport un mod de a-și îmbunătăți viața.

„Modul nostru de a supraviețui și a avea o viață mai bună în momentul ăla era prin sport. Copiii care aveau abilități tindeau spre sport pentru că le oferea o viață mai bună, posibilități mai mari de a reuși în viață. În anii ăia, s-a putut cu metoda X. Hai să căutăm o metodă adaptată la societatea noastră, prin care să aducem copiii, să creăm ambientul necesar ca echipa națională să aibă performanță. Aveam jucători care activau la Real Madrid, Barcelona, Atletico, în Portugalia, în campionatele puternice. Acum nu mai avem jucători la nivelul ăsta. Degeaba mă gândesc eu, te gândești tu sau se gândește Hagi, care a făcut o Academie din banii lui..”, a povestit Cosmin Olăroiu.

Antrenorul crede că sportul ar trebuie să fie, în România, una dintre proprietățile naționale. Cu toate acestea, mărturisește că sănătatea și educația au nevoie mult mai mare de investiții decât sportul.