Prefectul de Constanţa, Ion Constantin, care a dispus controalele în satul Poiana, după ce a fost sesizat de localnici, a prezentat, astăzi, măsurile luate autorităţile sanitar veterinare şi de Garda de Mediu. Ferma de animale a fost amendată cu 2000 de lei de către DSV şi 25.000 de lei din partea Gărzii de Mediu. „ În plus, Garda de Mediu a notificat Agenţia de Protecţia Mediului Constanţa să dispună încetarea activităţii fermei dacă până în data de 30 august nu-şi va remedia deficienţele care pun în pericol sănătatea localnicilor din Poiana”, a declarat,într-o conferinţă de presă, prefectul Ion Constantin. El a admis că, până atunci „coşmarul localnicilor continuă”.

Administratorul fermei este astfel obligat să scoată toate leşurile de animale din cele 10 gropi descoperite în incintă şi să le predea, pentru incinerare, unei firme de profil. Să efectueze dezinsecţia şi deratizarea şi să igienizeze perimetrul. „Este un atentat la sănătatea oamenilor şi, dacă nu se mişcă repede. ferma poate fi închisă”, a avertizat prefectul de Constanţa. Ion Constantin a adăugat că reclamaţiile locuitorlor din Poiana au ajuns şi la Cancelaria Primului Ministru. Primăria Ovidiu, de care aparţine satul Poiana, este, la rândul ei, obligată să igienizeze toate fermele şi stânele din zonă, „altfel, administraţia locală va fi şi ea sancţionată”.

Amintim că la începutul săptămânii s-au declanşat controale de amploarela Poiana dupa ce aproape 100 de localnici au reclamat „condiţiile inumane” în care trăiesc din cauza unei ferme de animale. Oamenii spun că sunt obligaţi să suporte mirosurile pestilenţiale de dejecţii, provenite de la animale şi de la leşurile îngropate în curte, precum şi densitatea uriaşă de muşte şi şobolani, înmulţiţi necontrolat din cauza condiţiilor de igienă precară din fermă. Nemulţumiţi de controalele efectuate de primăria Ovidiu, care nu le-ar fi rezolvat situaţia, localnicii au cerut ajutorul Prefecturii Constanţa, făcând sesizări şi la autorităţile sanitare.