De câte ori v-ați ridicat de la masa și, după nici o oră, v-a fost din nou foame? Foarte mută lume se plânge de așa-numita senzație de foame permanentă. Se vede din plin în perioada aceasta d eizolare, în care mulți ne-am întrebat cum e posibil să putem mânca atât de mult. Și, culmea, foamea persistă.
Un studiu făcut de nutriționista britanică May Simkin, încearcă să lămurească ce ar trebui de făcut pentru a nu mai da „atacuri” repetate frigiderului. Idea e destul de simplă: foamea nu dispare cu adevărat doar atunci când corpul nostru primește ceea ce are nevoie cu adevărat. Faptul că îl hrănim cu anumite lucruri care credem noi că sunt necesare sau suficiente, nu îl satisfice.
În egală măsură sunt terorii care arată că întotdeauna corpul ”cere” exact cee ace are nevoie, din punct de vedere al nutrienților. Marele secret să să știm să îl ascultăm. Cercetătorii au arătat că Grelina, hormonul care stimulează apetitul, este la un nivel ridicat înainte de masă, semnalând creierului că ne este foame, și revine la cote normale imediat ce mâncăm.
Cu cât mâncăm mai multe grăsimi cu atât producem mai multă Leptină - hormonul care reglează metabolismul – și ca atare apetitul scade. Care sunt, totuși, motivele pentru care ne e foame chiar dacă am mâncat?
Acumulare de carbohidrați. Orezul alb, pastele și pâinea albă trec printr-un proces de fabricare ce le elimină calitățile nutritive lăsând doar conținutul de zahăr. Odată ingerate, în stomac rămâne foarte puțin spațiu pentru digestie, iar zahărul intră imediat în sânge, de unde senzația de foame imediată. Ce e de făcut? Carbohidrații e ideal să fie înlocuiți cu legume sau paste și pâine din cereale integrale.
Excluderea proteinelor. Aestea sunt nutrienți complecși, prin urmare se asimilează mai greu în procesul digestiv, rămân în stomac pentru mai mult timp și dau senzația de sațietate.
Lipsa grăsimilor. Studiile arată că grăsimile dau senzația de sațietate, acționând la fel ca nutrienții. Recomandare: dacă evitați grăsimile animale, încercați avocado, fruct ce conține grăsimi sănătoase care elimină senzația de foame.
Prezența fibrelor este esențială pentru un sistem digestiv sănătos. Dieteticienii arată că sunt două tipuri de fibre: fibre insolubile, care asigură o eliminare sănătoasă și fibre solubile, care se dizolvă și contribuie la modul în care ne simțim pe deplin sătui. Legumele conțin fibre. Prin urmare, la fiecare masa, e ideal ca o jumătate din farfurie să fie formată din legume.
Semințele de chia, foarte bogate în proteine și Omega 3, controlează apetitul, absorbind apa și umflându-se în stomac.
Prea multe fructe conțin fructoză, iar aceasta este un zahăr care trebuie limitat. Recomandarea e să se consume doar 2 fructe pe zi.
Deshidratarea corpului crește senzația de foame. E de reținut că și consumul de fructe sau legume cu conținut ridicat de apă (mere, portocole, castraveți) menține nivelul de hidratare la limite normale.
Mâncatul prea rapid induce corpul în eroare. Practic, acesta nu apucă să asimileze faptul că alimentele au ajuns în corp. Dacă se sare peste mese sau se țin regimuri și diete fără a consuma alimente bogate în calorii, senzația de foame va persista.
Lipsa somnului atrage după sine senzația de foame. Practic, cu cât dormim mai puțin, cu atât mâncăm mai mult, e dovedit științific.