Coșmar pentru români după Brexitul fără acord. Ce urmează să se întâmple
- Georgeta Petrovici
- 20 august 2019, 10:40
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord în acest sens, va avea urmări dezastruase. Guvernul britanic se așteaptă la efecte alarmante, după cum reiese din documentele care conţin diverse scenarii în perspectiva realizării Brexit-ului fără acord. Românii care trăiesc în UK vor fi serios afectați.
Primele efecte ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără o înţelegere ar fi o penurie de alimente, medicamente, şi combustibili și, în plus, libera circulaţie între regat şi Uniune va fi întreruptă imediat, ceea ce ar putea genera blocarea fronterelor.
Raportul ”Operation Yellow Hammer”, a apărut în aceeaşi zi în care noul premier britanic, Boris Johnson, a anunţat pe Twitter că legea de aderare a Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost abrogată. Prin urmare, legile europene nu vor mai fi aplicate în regat după 31 octombrie. Conform analiștilor politici, un prim efect va fi că ar trebui reintroduse controalele vamale la frontieră.
În aceeași ordine de idei, liderii opoziţiei britanice cer convocarea de urgenţă a Parlamentului în speranţa că vor reuşi revocarea Guvernului printr-o moţiune de cenzură şi să obţină astfel o nouă amânare a Brexit-ului.
Românii ar putea avea nevoie de vize
În Marea Britanie trăiesc peste 450.000 de români. După Brexit aceștia ar putea avea nevoie de vize pentru a intra în UK, la fel, probabil, ca și restul europenilor, în lipsa unor acorduri între țări.
Este de aşteptat să apară schimbări şi în domeniul transporturilor - toate acordurile de zbor vor fi renegciate de către companiile aeriene. În prezent, doar din Bucureşti sunt operate 105 zboruri săptămânale către diferite destinaţii din Marea Britanie. Englezii vor avea nevoie de viză pentru a intra în Uniunea Europeană.
”Ciocanul galben”
Acesta este cel mai sumbru scenariu avansat de specialiști. Michael Gove, ministrul responsabil pentru Brexit fără acord a declarat: ”“Operation Yellowhammer” este numele pe care Guvernul l-a dat planului în cazul cel mai pesimist, al unui Brexit fără acord şi este important să recunoaştem faptul că acesta este un document vechi şi că de când a fost întocmit, Guvernul a făcut paşi serioşi pentru a se asigura că suntem pregătiţi să ieşim din Uniune pe 31 octombrie, cu sau fără acord”.
Oficialii europeni confirmă însă previziunile dezastrului. “O ieşire fără acord va cauza disfuncţionalităţi semnificative atât pentru oamenii de rând, cât şi pentru afaceri şi, de asemenea, va avea un impact economic negativ serios despre care am mai avertizat deja, care va fi proporţional mai semnificativ în Marea Britanie decât în cele 27 de ţări UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Timpul.md.