Cosmar meteorologic in luna august

Cosmar meteorologic in luna august

Specialistii au emis avertizare "cod galben" pentru jumatate din tara, iar 13 judete sunt in pericol de inundatii.

Ploile torentiale din ultimele zile, dar si vantul puternic au afectat judetele Neamt si Suceava. Un tanar din Neamt este in continuare dat disparut, dupa ce, in urma cu patru zile, a fost inghitit de puhoaie.

Vijeliile vor continua astazi si maine, iar specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) au emis avertizare „cod galben” pentru jumatate de tara.

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile anunta pericol de inundatii pentru 13 judete: Arges, Bacau, Brasov, Buzau, Constanta, Covasna, Dambovita, Harghita, Neamt, Prahova, Suceava, Vrancea si Tulcea.

Izolati de viitura

Viata a mii de suceveni din 15 localitati a fost data peste cap de ploile torentiale din noaptea de duminica spre luni. Vantul puternic si ploile abundente, pe alocuri cu gheata, au afectat 15 localitati.

Potrivit Prefecturii Suceava, au fost inundate peste 100 de gospodarii, o hala Metro, doua blocuri, iar doua poduri si noua punti pietonale au fost distruse de suvoaie. De asemenea, au fost avariate mai multe drumuri comunale si judetene, 31 de localitati fiind lasate in bezna.

In comuna Cornu Luncii, de exemplu, au fost inundate 50 de gospodarii, cele mai multe in satul Sasca Mare. „Apa a inceput sa creasca amenintator pe la 12.00 noaptea, iar pe la 2.00 s-a revarsat in case, in grajduri, curti si gradini. Eram pregatiti sa plecam daca ar mai fi crescut, dar pe la 4.00 a inceput sa scada.

Uitati, totul este plin de mal! Am crezut ca va fi ca in 1992, cand am stat departe de casa trei zile si trei nopti. Apa a crescut atunci atat de mult incat ne-am refugiat la biserica, pe deal”, ne-a spus Ana Aioanei, de 65 de ani.

Si podul peste paraul Moldovita din comuna suceveana Vama a fost distrus de viitura, iar traficul rutier - deviat. Podul a fost dat in folosinta in urma cu cateva luni.

In comunele nemtene de pe Valea Muntelui, Farcasa si Grinties, lovite de viitura sambata, autoritatile au calculat pagubele. „Valoarea pagubelor a fost calculata la 2.380.000 de lei, dintre care 2.170.000 de lei reprezinta infrastructura afectata, iar 210.000 de lei in gospodarii ale populatiei”, a declarat prefectul Toader Mocanu. Trupul tanarului de 21 de ani, inghitit de puhoaie acum patru zile, nu a fost gasit nici pana ieri.

Urmeaza zile caniculare, iar in octombrie vine primul inghet

Chiar daca inceputul de august a adus ploi, intensificari ale vantului si grindina in toata tara, prognoza meteorologica pentru lunile august, septembrie si octombrie, facuta de specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), arata ca vremea va fi calda, iar perioadele cu temperaturi mai scazute si instabilitate atmosferica nu vor lipsi. Nici in octombrie nu vor fi temperaturi foarte scazute, chiar daca va cadea bruma spre sfarsitul lunii.

AUGUST. Meteorologii de la ANM spun ca va fi mai cald decat de obicei in august. „Pe parcursul lunii se asteapta atat zile caniculare (temperaturi maxime mai mari de 35 grade C) cat si nopti tropicale (minime mai mari de 20 de grade C) in sudul si sud-estul tarii”. Insa vor cadea si ploi torentiale, grindina si vor fi intensificari ale vantului.

Bucurestenii vor avea si ei parte de o luna august calduroasa si saraca in precipitatii, dar cu perioade in care vijeliile, aversele si descarcarile electrice si chiar conditiile de grindina isi vor face simtita prezenta.

SEPTEMBRIE. Nici aceasta luna nu se anunta vitrega. Temperaturile din prima parte a perioadei vor ajunge chiar la 30 de grade Celsius in sudul tarii, unde precipitatiile vor avea caracter deficitar. In a doua parte a lunii, vremea va intra intr-un proces de racire. In nord-vest si nord, precipitatiile vor depasi limitele climatologice normale.

OCTOMBRIE. Luna octombrie aduce intervale de timp cu temperaturi peste 25 de grade Celsius, mai ales in sudul tarii. In acelasi timp, regiunile din centrul si nordul teritoriului vor avea parte de zile friguroase, in care vor fi prezente bruma si ingheturile, iar in vestul tarii, valorile termice se vor incadra in normele climatologice: maxime intre 12 si 22 de grade Celsius si minime intre 0 si 10 grade C. La munte, temporar, precipitatiile vor lua aspect de lapovita si chiar ninsoare.  (Andreea Ciuperca)

EXPLICATII

Daca, pana acum, perioadele cu vijelii ce urmau dupa canicula erau scurte, acestea s-au prelungit. „Circulatia aerului a fost dinspre Europa Centrala, iar patrunderea masei de aer rece s-a realizat atat la nivelul solului, cat si in straturile superioare”, explica Meda Georgescu, meteorolog la ANM.

Nebulozitatea accentuata a impiedicat radiatia solara sa incalzeasca solul, iar persistenta circulatiei aerului dinspre regiunile mai reci ale continentului a prelungit  perioada de instabilitate atmosferica la noi.

Ne puteți urmări și pe Google News