Evenimentul Zilei > International > COȘMAR de protocol: Cum așezi DUȘMANII în tribuna OLIMPICĂ oficială?
COȘMAR de protocol: Cum așezi DUȘMANII în tribuna OLIMPICĂ oficială?

COȘMAR de protocol: Cum așezi DUȘMANII în tribuna OLIMPICĂ oficială?

În ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang, rezervarea locurilor în tribuna oficială este o șaradă complicată pentru organizatori.

În mod normal, lucrurile sunt simple: șeful statului gazdă și președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) se așază pe locurile de onoare, înconjurați de conducători străini și de alți demnitari invitați.

Însă pentru serviciul de protocol al președintelui sud-coreean Moon Jae-in, sarcina este mult mai complicată.

Într-adevăr, el trebuie să gestioneze prezența simultană a vicepreședintelui american Mike Pence și a doi foarte înalți demnitari ai regimului de la Phenian, Kim Yong-nam, care deține pe hârtie funcția de șef al statului, și pe Kim Yo-jong, sora mai mică a conducătorului nord-coreean Kim Jong-un. Promovată în octombrie trecut în ierarhia Coreei de Nord, ea figurează pe lista neagră a Departamentului american al Trezoreriei pentru atentate la drepturile omului și cenzură.

O altă grijă este legată de premierul japonez Shinzo Abe, care are relțaii tensionate și cu Coreea de Nord și cu Coreea de Sud. „Este o șaradă protocolară”, a declarat o sursă apropiată aparatului de protocol pentru Le Figaro.

Complicând și mai mult lucrurile, Mike Pence, aflat în vizită în Japonia, a declarat miercuri că țara sa va aplica noi sanțiuni împotriva Phenianului.

Mai mult, Pence călătorește cu tatăl lui Otto Warmbier, studentul american mort în iunie trecut după ce a fost repatriat din Coreea de Nord, unde a stat 17 luni în detenție.

Pence va mai vizita și memorialul care îi omagiază pe cei 46 de marinari sud-coreeni morți în 2010 într-un naufragiu, după ce vasul lor a fost distrus de o torpilă nord-coreeană.

„La ce distanță să-i așezi pe nord-coreeni și pe americani, când Washingtonul vorbește atât de deschis despre sancțiuni și presiuni la adresa Coreei de Nord? Pe cine să așezi pe locurile cele mai înalte?”, se întreabă sursa citată.

Fiind formal șef de stat, Kim Yong-nam aparține unui rang protocolar superior celui al lui Mike Pence și ar trebui teoretici așezat mai aproape de președintele sud-coreean.

Deciziile finale nu au fost încă luate, a declarat joi un purtător de cuvânt al comitetului de organizare a JO.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: