Scandalul "Corvete pentru Marea Neagră", un subiect fierbinte în discuțiile Iohannis-Macron. Licitația de 1 miliard de euro este blocată de interesele PSD

Scandalul "Corvete pentru Marea Neagră", un subiect fierbinte în discuțiile Iohannis-Macron. Licitația de 1 miliard de euro este blocată de interesele PSD

Scandalul "Corvete pentru Marea Neagră" celebra licitație de înzestrare militară de peste un miliard de euro pe care se bat cel puțin două țări importante, Italia și Franța, va fi pe agenda discuțiilor Klaus Iohannis - Emanuelle Macron, ne-au declarat surse diplomatice.

Summitul Consiliului European de la Sibiu care aduce la aceeași masă toți șefii de stat și de guvern ale țărilor membre ale Uniunii Europene va avea pe lângă agenda oficială și o parte mai puțin cunoscută publicului. Cel puțin între Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, președintele francez fiind extrem de preocupat de soarta licitație de înzestrare militară câștigată de Naval Groupe. 

Rezultatele licitației au fost:

1. Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța – 1,2 mld EUR

2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR

3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

Din noiembrie 2018 această licitație este ținută în stare de conservare de către reprezentanți ai MApN, în special de un grup reprezentat de Adrian Ignat, secretarul de stat responsabil de Departamentul pentru Armamente, cel care a încercat anularea licitație făcând o plângere penală. 

Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională.

Surse din MApN ne-au spus că s-a primit un răspuns de la Parchetul Militar care nu a găsit nici un motiv pentru a deschide un dosar penal. Numai că acesta este ținut secret.

Totodată aceleași surse ne-au spus că Adrian Ignat a încercat din nou în ședința Comitetului de Achiziții (CODA) de săptămâna trecută, anularea licitației invocând o diferență între valoarea licitației și bugetul disponibil, dar "grupul generalilor, în frunte cu generalul Nicolae Ciucă, șeful Marelui Stat Major, s-a opus". 

Interesele în jurul acestui contract Corvete pentru Marea Neagră sunt foarte mari. Și ele se învârt în jurul PSD, al cărui reprezentant este Adrian Ignat în MApN. Indicii nenumărate au apărut de-a lungul timpului.

"Cu ceva timp înainte de suspendarea licitației pentru corvete, reprezentantul Fincantieri (una dintre companiile participante la licitație) în România prelua o firmă de la fiul Flaviei Teodosiu, avocată a lui Liviu Dragnea.", scria evz.ro în urmă cu câteva săptămâni, citind o altă publicație.

Era vorba despre un ghem de interese în care apărea numele lui Cristian Lulache, fostul soț al celebrei Daniela Lulache, eterna șefă cu salariu astronomic de la Nuclearelectrica, reprezentant al firmei Fincantieri. Liberal când a fost nevoie, prieten cu prietenii lui Liviu Dragnea, atunci când contractul o cere...

Mai mult, scriam într-un alt articol că Grupul Fincantieri a declanșat o amplă acțiune de compromitere a rezultatelor licitației, punând la bătaie o sumă de bani pentru articole de "P.R." care să ducă la anularea licitației. Mai mult, planul ar fi susțimut de la nivel guvernamental și politic. respectiv Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. Scopul final ar fi un acord tip G2G, adică un acord de la guvern la guvern, între guvernul italian și cel de la București.

Deocamdată aceste eforturi de anula licitația Corvete pentru Marea Neagră au eșuat, dar așa cum spuneam președintele Franței este extrem de implicat în realizarea lui, Naval Group fiind o companie de stat și în mod cert va profita de summitul de la Sibiu pentru a pune presiune pe autoritățile române să respecte rezultatul anunțat.

 

Recomandările noastre