Licitația pentru corvete multifuncționale a fost câștigată de compania franceză Naval Group. Prețul total al ofertei câștigătoare nu a fost făcut încă public.
Romtehnica SA a comunicat, marți, faptul că licitația pentru corvete multifuncționale a fost câștigată de compania franceză Naval Group. Decizia a fost luată pe fondul retragerii contestației depuse de compania italiană Fincantieri.
„Vă facem cunoscut că în urma finalizării procesului de evaluare a ofertelor finale depuse în cadrul procedurii specifice pentru atribuirea acordului – cadru de furnizare a produsului Corvetă multifuncțională, oferta dumneavoastră a fost declarată câștigătoare. (…) Având în vedere că achiziția se realizează din fonduri publice, vă informăm că autoritatea contractantă intenționează să facă public prețul total al ofertei câștigătoare.”, se arată în documentul citat, conform G4media.ro.
Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost competitorii în licitaţia organizată de statul român. Conform informațiilor confirmate parțial de ministrul Gabriel Leș, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).
Procedura a fost întârziată vreme de mai multe luni din cauza mai multor proceduri administrative sau în Justiție. La începutul anului 2019, Ministerul Apărării Naţionale (MapN) a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale și a sesizat Parchetul Militar, arătând că există „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. Între timp, dosarul a fost declinat la DNA.
Pe data de 8 iunie, Ministrul Apărării, Gabriel Leş, l-a eliberat din funcţie pe Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, după ce analiza privind înzestrarea a arătat „necesitatea relansării şi reenergizării” managementului. Din câte se pare, Andrei Ignat ar fi fost un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, și a fost implicat în blocarea licitației pentru corvete, al cărei câștigător urmează să fie anunțat în perioada următoare.
De asemenea, există şi un litigiu la Curtea de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.
Compania italiană Fincantieri a depus o contestație, retrasă însă după ce Fincantieri și Naval Group au decis să colaboreze în alte proiecte.
Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic.
Pentru fabricarea celor patru nave de tip Gowind pentru România, Naval Group a cerut 1,2 miliarde de euro, olandezii de la Damen – 1,25 miliarde, iar Fincantieri – 1,34 miliarde.
Ziarul francez Le Tribune l-a acuzat pe Liviu Dragnea că „a încercat prin toate mijloacele să descalifice grupul francez și să tranșeze cererea de ofertă în beneficiul Damen”. Însă, continuă La Tribune, „astăzi, clanul Dragnea este pe cale de dispariție: omul forte al țării se află la închisoare (…) Andrei Ignat, director pentru armament în Ministerul Apărării, a fost concediat în urma unui audit demarat totuși de un apropiat al lui Liviu Dragnea, Gabriel Leș, ministrul Apărării, cu acordul prim-ministrului, de asemenea o apropiată a omului forte al PSD.”
În februarie 2019, procesul prin care Șantierul Naval Constanța (SNC) a dat în judecată Guvernul și MApN, cerând anularea HG 48/2018, privind Programul de înzestrare esențial „Corvete multifuncționale”, a încetat la cererea reclamantului. Conducerea SNC dorea, astfel, să deblocheze achiziția corvetelor, MApN condiționând anunțarea câștigătorului de finalizarea procesului.