Corupție la nivel înalt, după unul dintre cele mai răsunătoare dezastre de pe piața imobiliară din Germania. Procurorii austrieci au deschis o anchetă împotriva mogulului imobiliar René Benko.
Ancheta îl vizează pe miliardarul de 46 de ani, al cărui grup imobiliar Signa s-a prăbușit la sfârșitul anului 2023. Acționarii și creditorii din toată Europa încearcă să-și recupereze investițiile. Iar procurorii anticorupție au deschis o anchetă pentru că René Benko ar fi fraudat o bancă, potrivit Financial Times.
Corupție pe piața imobiliară din Austria
Procurorii din Austria au anunțat deschiderea unei anchete preliminare în Liechtenstein, centrul major al afacerilor offshore. Investigația de corupție are în vedere un posibil „faliment fraudulos”. Activele lui Benko din micul stat european sunt protejate în spatele a două fundații. Un purtător de cuvânt al procurorului de stat al Austriei pentru Crimă Economică și Corupție (WKStA) a confirmat că este în curs o investigație oficială asupra lui Benko.
Ancheta se referă la un împrumut acordat de o bancă privată austriacă către Signa, au spus persoane apropiate investigației. Creditul a fost prelungit în vara lui 2023. Iar procurorii cred că mogulul imobiliar știa că Grupul Signa avea probleme financiare. Avocatul lui Benko, Norbert Wess, a declarat că clientul său are cunoștință despre aceste investigații și a precizat că miliardarul respinge acuzațiile de corupție.
Procurorii cercetează dacă Benko și Signa au indus în eroare banca legat de situația financiară a companiei și a garantat împrumutul cu acțiuni la entitățile grupului. Or, gigantul imobiliar Signa s-a declarat în noiembrie 2023 în insolvență după ce nu a reușit să obțină o altă finanțare.
Controlat de magnatul austriac René Benko, grupul este proprietar al clădirii Chrysler din New York, dar și al mai multor proiecte și mari magazine din Germania, Austria și Elveția.
Grupul are nevoie de 600 milioane de euro
Signa Group, anchetat pentru corupție are nevoie de 600 milioane de euro pentru acoperirea necesarului de lichidități pe termen scurt. În lipsa fondurilor Signa riscă să devină unul din cele mai mari dezastre de pe piața imobiliară din Europa.
Banca Centrală Europeană avertiza că sectorul imobiliar comercial din zona euro s-ar putea confrunta cu dificultăți în următorii ani. Acest lucru implică o amenințare pentru băncile și investitori. Piața imobiliară europeană este sub presiune, după ce BCE a majorat semnificativ dobânzile, care sunt la niveluri record.
Cele mai mari expuneri ale Signa sunt față de bănci, prin creditele primite pentru a finanța achizițiile și lucrările de construcții. Sute de obiecte, de la scaune de piele ale membrilor Consiliului de Administrație și până la periile de toaletă au fost scoase la licitație. Aceasta deoarece investitorii au încercat să recupereze o parte din miliardele pierdute în urma colapsului.
Corupție și faliment pe piața imobiliară
Procedura de vânzare a demarat în regim online și este supervizată de un oficial desemnat de tribunalul care se ocupă insolvența Signa. Valoarea bunurilor nu acoperă decât o foarte mică parte din datorii. Băncile, companiile de asigurări, fondurile de pensii și alți investitori își „ling acum rănile”.
Datoriile totale ale grupului Signa, un grup înființat de René Benko, anchetat pentru corupție, însumează aproximativ cinci miliarde de euro.
„Peste 460 de obiecte vor fi vândute la primele trei runde de licitații, oferind o idee despre centrul de putere al lui Rene Benko”, susține casa de licitații Aurena.
Printre cele mai prețioase obiecte scoase la licitație este o masă de conferințe cu o lungime de opt metri, evaluată la 3.400 de euro.