Evenimentul Zilei > International > CORUPŢIA din FIFA: Organizatorul Cupei Mondiale 2010 RECUNOAŞTE că a plătit 10 milioane de dolari
CORUPŢIA din FIFA: Organizatorul Cupei Mondiale 2010 RECUNOAŞTE că a plătit 10 milioane de dolari

CORUPŢIA din FIFA: Organizatorul Cupei Mondiale 2010 RECUNOAŞTE că a plătit 10 milioane de dolari

Președintele Comitetului de organizare a Cupei Mondiale din anul 2010, organizată în Africa de Sud, Danny Jordaan, a recunoscut că a plătit 10 milioane de dolari către FIFA, prin intermediul lui Jack Warner, președintele Confederației de fotbal din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) din perioada respectivă, dar susţine că ar fi vorba despre "sponsorizare", nu de mită, informează BBC.

SCANDAL MONSTRU la FIFA: Cum s-a sesizat FBI și spaima lui Putin că pierde campionatul


Danny Jordaan a făcut aceste precizări după ce justiția americană i-a acuzat pe conducătorii FIFA că au primit mită din partea Africii de Sud pentru a susține această în alegerea gazdei Cupei Mondiale din 2010. El a explicat că organismul pe care l-a condus a plătit, în 2008, suma de 10 milioane de dolari către Federației Internaționale de Fotbal, dar dpune că banii au fost plătiți pentru susținerea fotbalului Confederației de fotbal din America de Nord, Centrală și Caraibe.

“Cum puteam să plătim o mită pentru voturi, la patru ani după ce am câștigat procesul (de alegere a gazdei competiției)", a spus Danny Jordaan.

Pe de altă parte, ancheta FBI a scos la iveală însă că cele 10 milioane de dolari primite de la Președintele CONCACAF din perioada respectivă, Jack Warner, au fost oprite din suma pe care FIFA trebuia să o plătească Africii de Sud pentru cheltuilile de organizare.

Jack Warner face parte dintre cei şase oficialii FIFA arestaţi săptămâna trecută, pentru acte de corupţie, el fiind eliberat ulterior pe cauțiune. Cei şase au fost reţinuti în Zurich,urmând să fie extrădați în SUA. Ei sunt suspectați de spălare de bani, înșelăciune și fraudă pentru fapte comise în ultimii 20 de ani, referitoare la atribuirea ilegală pentru desfășurarea unor ediții ale Cupei Mondiale, precum și pentru cedarea drepturilor TV și de publicitate, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Ei erau în vizorul FBI de câțiva ani sub suspicunea că oficialii de top primeau sume mari de bani pentru a favoriza anumite țări pentru organizarea Cupei Mondiale.

Cei șase oficiali erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA în cadrul căruia a fost reales preşedinte Joseph Blatter. Anchete au vizat și modul în care au fost alese Rusia și Qatar pentru organizare Cupei Mondiale din 2018, respectiv 2022.