Corupția de la Ministerul Agriculturii a ajuns până la Parlamentul European

Corupția de la Ministerul Agriculturii a ajuns până la Parlamentul European

Șapte foști sau actuali europarlamentari au avut, de-a lungul timpului, probleme cu procurorii în România. Cel mai recent caz este al finului lui Daniel Constantin, Constantin - Laurențiu Rebega

Judecătorii au decis primele arestări în dosarul europarlamentarului Constantin-Laurențiu Rebega, vicepreședinte PC și finul lui Daniel Constantin, președintele PC și ministrul Agriculturii. Rebega este acuzat că a primit o şpagă de 23.000 de lei pentru a interveni pe lângă oficiali din Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Patru persoane au ajuns după gratii pentru 30 de zile: Nagy Peter Tamas- secretar de stat în MADR, Virgil Găman - secretarul general al MADR, Claudiu Vasilescu- jurnalist şi colaborator al Antenei 1 Ploieşti şi Haller Zoltan- Jozsef- fermier şi vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească.

Implicarea lui Găman şi Nagy are legătură cu organizarea unor evenimente, în perioada 29 octombrie - 2 noiembrie 2014, în cadrul Târgului Indagra. Cei doi demnitari i-ar fi determinat pe reprezentanții Romexpo să lucreze în organizarea Indraga cu firme agreate de ei.

Găman și Nagy și-au luat obligația de a identifica mai multe societăți comerciale, urmând a intermedia relația dintre reprezentanții acestor societăți și reprezentanții Romexpo, pentru încheierea unor contracte fictive. În schimb, ei urmau să împartă o mită de 40.000 de euro. Totul ar fi fost supravegheat de europarlamentar.

Claudiu Vasilescu preciza, potrivit stenogramelor DNA, că încheierea acestui contract a reprezentat doar un ajutor acordat altor persoane: „Din punctul meu de vedere n-am nicio treabă, nicio apăsare, e treaba lor. E treaba lor. I-am ajutat... i-am ajutat”.

El arăta că cel care solicită banii este Rebega: „O să mă sune, o să mă zăpăcească la cap... Rebega... Europarlamentar... Europarlamentarul lor... Finul lui Daniel... Finul lui Daniel Constantin”.

Lista penalilor

Rebega este cel de-al şaptelea europarlamentar român care are probleme cu Justiţia. Alte cazuri cunoscute: Gigi Becali (PNL)- execută trei ani şi şase luni de închisoare, deputatul Ovidiu Silaghi (PLR)- cercetat pentru trafic de influență, Dan Nica (PSD)– cercetat pentru luare de mită în dosarul „Microsoft”, Adrian Severin (PSD)- judecat pentru luare de mită, Corneliu Vadim Tudor (PRM)- acuzat de ultraj şi nerespectarea unor sentinţe și Mircea Diaconu (independent), achitat pentru conflict de interese.

Cazuri celebre de corupție din mandatul lui Daniel Constantin

Prima condamnare

Fostul director general adjunct al APIA, Aurel Pană- fost secretar executiv al PC Diaspora, a fost condamnat, în primă instanță, în decembrie 2014, la șapte ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. Faptele au fost făcute în mai-august 2013.

Subvenții ilegale

Gheorghe –Dorel Benu, director general în cadrul APIA București, este cercetat de DNA, din iunie 2014, pentru abuz în serviciu și favorizarea infractorului, pentru acordarea preferențială de subvenții. În același caz sunt cercetați mai mulți funcționari de la APIA -Suceava.

Contracte cu dedicație

Lucian -Dan Mogoș, președinte al ADS, este cercetat de DNA, din noiembrie 2013, pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată. El ar fi ordonat funcționarilor din subordine, cu atribuții în domeniul achizițiilor publice, să favorizeze anumite firme.

Atac la banii UE

Liviu Stelian Zaharia, șeful APIA Botoșani, este cercetat, alături de alți subordonați, pentru abuz în serviciu și luare de mită. Ancheta a fost deschisă în septembrie 2014 și vizează fraude din fonduri europene destinate sprijinirii agriculturii.

Mită de la fermier

Viorel Pintea, directorul APIA Satu Mare, a fost prins în în flagrant, în ianuarie 2014, când primea 3.000 de euro de la un fermier pentru a nu dispune controale de verificare a modului în care au fost folosiți banii europeni. Cazul a fost demarat după ce fermierul a făcut denunț la DNA.