Coronavirusul stârnește noi îngrijorări. Se menține carantina pentru milioane de cetățeni. Autoritățile nu renunță la restricții

Sursă: Rido | Dreamstime.com

Germania amână ridicarea restricțiilor cu privire la carantina obligatorie pentru persoanele diagnosticate cu COVID-19. Autoritățile sanitare sunt îngrijorate că o astfel de măsură ar avea drept consecință creșterea numărului de infectări cu coronavirus.

Germania a decis să nu renunţe, cel puțin pentru moment, la carantina obligatorie pentru persoanele diagnosticate cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, de la Berlin. Acesta și-a schimbat punctul de vedere inițial, îngrijorat de posibilitatea creșterii numărului de cazuri. Karl Lauterbach este de părere că anularea normelor de carantină ar putea avea drept consecință înmulțirea infectărilor după cum informează Reuters.

„Noul coronavirus nu este o răceală. De aceea trebuie să continuăm cu izolarea după infectare”, a declarat ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach. Acesta a făcut toate precizările într-un mesaj pe Twitter.

Oficialul german a recunoscut că a comis o greşeală atunci când a sugerat că Germania ar trebui să renunţe la carantina obligatorie.

Germania nu renunță la carantină

Conform reglementărilor în vigoare, germanii diagnosticaţi cu COVID-19 trebuie să intre în carantină obligatorie pentru cel puţin şapte zile. Ministrul Lauterbach a sugerat săptămâna trecută modificarea acestei dispoziţii. El susținea posibilitatea transformării carantinei într-o perioadă de autoizolare voluntară de cinci zile. Ulterior, aceasta urma să fie urmată de recomandarea efectuării unui test COVID-19.

Ideea de a anula carantina obligatorie, cu excepţia angajaţilor din sectorul medical, a apărut în Germania după ce numărul cazurilor de COVID-19 a început să scadă. Ulterior, numărul de infectări a început să crească, în ultimele săptămâni, afectând personalul disponibil în spitale şi pe cel din multe alte locuri de muncă.

Evoluția cazurilor de COVID în Germania

Numărul zilnic al infectărilor a scăzut, însă, în ultima săptămână, iar 214.985 de cazuri noi au fost raportate miercuri, 6 aprilie. Acesta este cu aproximativ 20% mai mic decât în urmă cu o săptămână. De la începutul pandemiei, Germania a raportat peste 22 de milioane de infectări şi 130.708 de decese asociate COVID-19.

Autorităţile din Germania au purtat discuţii despre posibilitatea ca vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie. O astfel de măsură nu a beneficiat de susținere, mai ales după apariţia variantei Omicron, care a determinat mai puţine cazuri grave.

Conform estimărilor actuale, doar persoanele de peste 60 de ani vor fi obligate să se vaccineze împotriva COVID-19 începând din octombrie 2022.